Lázadnak a főorvosok a Péterfy Sándor utcai kórházban, megszabadulnának az új főigazgatótól

2023.06.02. 08:19
A Péterfy Sándor utcai kórház főorvosai megvonták a bizalmat Tóth Lászlótól, az intézmény főigazgatójától. A romló munkahelyi légkör miatt az Országos Kórházi Főigazgatóság vizsgálatot indított. Helyi források szerint veszélyben a betegellátás.

Elfogadhatatlannak tartja a Péterfy Sándor utcai kórház főorvosi kara az intézmény élére alig három hónapja kinevezett főigazgató vezetési stílusát és erről az Országos Kórházi Főigazgatót is értesítették – írja a Népszava.

A kórház új főigazgatója, Tóth László március elsején váltotta az intézmény élén a nyugdíjba vonulása miatt távozó Sásdi Antalt. Tóth László a Belügyminisztérium helyettes államtitkári posztjáról érkezett a Péterfy Sándor utcai kórház igazgatói posztjára. A lap forrása szerint Tóth Lászlónak már március 10-én sikerült úgy fogalmaznia egy értekezleten, hogy „az orvosok fehérgalléros bűnözők”. A kórház orvosai közül volt, aki úgy ítélte meg, hogy „agresszív fellépésével rendre megfélemlítette vezetőtársait, majd egy-egy ilyen konkrét ügy után volt, hogy másnap bocsánatot kért, de aztán kezdődött elölről minden”.

A főigazgató elvesztette a bizalmi szavazást

A Népszava információi szerint több szerződéses munkaviszonyban álló orvos bért sem kapott, emiatt az érintettek távoztak az intézményből. A távozások miatt pedig kevesebb műtét elvégzése vált lehetővé az intézményben.

Ez betegellátást veszélyeztető helyzetet teremtett

– mondta a lap egyik forrása. 

Végül a főorvosi kar május 25-én délutánra egy rendkívüli főorvosi értekezletre hívta az új főigazgatót, ám ő aznap reggel egy délelőtti időpontot hirdetett meg. Az értekezleten részt vett Ladányi Márta, a Péterfyt irányító Dél-pesti Centrum Kórház képviselője, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság kommunikációs igazgatója, Deák Gábor is. Az egyik résztvevő szerint heves vita volt a megbeszélésen.

A kórház főorvosai közül többen elmondták a véleményüket, majd egy bizalmi szavazással ki is fejezték bizalomvesztésüket az új főigazgató felé.

A bizalmi szavazáson 22 főorvos az új vezető ellen, míg 6 főorvos támogatóan voksolt, hárman pedig tartózkodtak.

A Népszava szerint az értekezlet után Tóth László főigazgatót meghallgatta az irányító Dél-pesti Centrum
Kórház menedzsmentje és az országos kórházi főigazgató is.

Vizsgálat indult

Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjének utasítására a Dél-pesti Centrum Kórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) tényfeltáró vizsgálatot indított az irányítása alá tartozó Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézetben.

A vizsgálat célja a kialakult munkahelyi légkör okainak feltárása. Ennek keretében a DPC szakemberei meghallgatásokat folytatnak és áttekintik a belső, szervezeti működéshez kapcsolódó dokumentumokat.