Iskolai tantárgy lehet a horgászat

2023.06.03. 15:53
A jövőben iskolai keretek között tanulhatnak horgászni a gyerekek. A Magyar Országos Horgász Szövetség célja, hogy azok a fiatalok, akik szeretik a természetet, és érdeklődnek a horgászat iránt, könnyedén megismerkedhessenek a sport alapjaival.

A tervek szerint hamarosan horgászni is tanulhatnak a gyerekek az iskolában, cseh és holland mintára Magyarországon is lehetőség volna arra, hogy a fiatalok megismerkedjenek a pecázás rejtelmeivel.

A horgászat tanulása nem lenne kötelező, csupán választható tantárgyként kerülne be a tantervbe

– írta a Bors.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) célja, hogy az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással (a már kifutó kerettantervekhez hasonlóan), a helyi tanrend részeként legyen az általános iskolai oktatás része Magyarországon is a sporthorgászat.

A MOHOSZ Horgászszervezeti Központjának főigazgatója, Dérer István elmondta, a koncepciót egy szakmai anyag elfogadása után, központilag építenék be a tantervi keretek közé, ám nem biztos, hogy ez a testnevelésórákhoz kötődne. Hangsúlyozta, a horgászat szabadon választható tárgy lenne azoknak a fiataloknak, akiket érdekel a természet, a horgászat.

A MOHOSZ már 2016 óta dolgozik a tárgy bevezetésén, az eredeti tervek szerint 2019-ig bevezették volna a sporthorgászat tanítását, azonban a koronavírus-járvány keresztülhúzta a számításaikat. Most azonban ismét előkerült a tárgy bevezetésének kérdése.

Dérer István elmondta, szakkör formájában már sok helyen tanítják a sporthorgászatot a fiatal érdeklődőknek.

2019-ben elindultak az iskolai keretek között működő sporthorgászszakkörök, melyek óriási népszerűségnek örvendenek. Több mint száz, horgászszervezet által mentorált suli jelentkezett, és természetesen idén is pályázhatnak az iskolák

– mondta Dérer István.

A foglalkozásokon a gyerekek megismerkednek a környezetvédelemmel, megtanulják a hazai halfajokat, emellett olyan alapvető horgásztechnikákat is elsajátítanak, mint a horogkötés.

A főigazgató hozzátette, a gyerekek természetesen „valódi” horgászaton is részt vehetnek, emellett külön központi támogatási programmal horgásztáborokat is szerveznek nekik. A kurzus a legtöbb helyen állami horgászvizsgával zárul.