A Belügyminisztérium üzent a pedagógusoknak

2023.06.04. 10:59
Pedagógusnap alkalmából a Belügyminisztérium közölte, hogy amint megérkeznek a Magyarországot megillető uniós források, soha nem látott mértékű pedagógusbér-emelés valósul meg, valamint hamarosan az Országgyűlés elé kerül az új pedagógus-életpályáról szóló törvényjavaslat is.

A Belügyminisztérium közleményében azt írta, hogy a pedagógusnap alkalmából köszönetet mond valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rábízott gyermekeket, diákokat.

Közölték azt is, hogy a kormány a mostani, háborús idők ellenére is a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelést tervezi, és több hónapig tartó, átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően

az ezt megalapozó új pedagógus-életpályáról szóló törvényjavaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül.

A Belügyminisztérium szerint az késleltette a béremelést, hogy Brüsszel húzza az időt, és nem fizeti ki a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

Amikor megérkeznek a hazánkat megillető uniós források, soha nem látott mértékű pedagógusbér-emelés valósul meg

– írták, hozzátéve, hogy az új pedagógus-életpályáról szóló törvényjavaslat nagyobb szakmai és anyagi megbecsülést garantál a pedagógusoknak, megteremti a pályakezdők és a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó tanárok  kiemelt béremelésének feltételeit.

Mint írták, a kormány 2023. januárjától 10 százalékos pedagógusbér-emelést előlegezett meg. Amikor megérkeznek az uniós források, a kormány tervei szerint az első ütemben 561 ezer forint, jövőre 681 ezer forint, 2025. januárjában pedig 800 ezer forint lehet a pedagógusok átlagbére.

1952 óta minden év júniusának első vasárnapján köszöntjük a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. Idén a pedagógusnap június 4-ére esik, ebből az alkalomból összegyűjtöttük az elmúlt időszak legemlékezetesebb nyilatkozatait, melyek jól szemléltetik, milyen ma Magyarországon tanárnak lenni.  • Hírek
  • Csok