Aláírásgyűjtésbe kezd a Jobbik

2023.06.05. 13:26
A néhány hónaposra tervezett akció célja, hogy az összegyűjtött aláírások révén tartsák napirenden minden fórumon a béremelések ügyét.

Aláírásgyűjtési akciót indított a Jobbik – Konzervatívok „a normális bérekért” – jelentette be hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón az ellenzéki párt frakcióvezetője és egyik alelnöke.

A Jobbik képviselőcsoportját irányító Lukács László György elmondta: a néhány hónaposra tervezett akció célja, hogy az összegyűjtött aláírások révén tartsák napirenden minden fórumon a béremelések ügyét.

Az elmúlt években a Jobbik többször is próbálkozott már aláírásgyűjtéssel hasonló ügyekben, sőt egyik kampányszlogenjük is az európai bérunió elősegítése volt.

A politikus szerint a rendszerváltás óta eltelt három évtized arról szólt, hogy „az egymást követő kormányok, elhibázott gazdaságpolitikával, a magyar munkaerőt magára hagyták”, és engedték, hogy magasan képzett embereket alacsony fizetésért alkalmazzanak, végül pedig alacsony bérköltséggel próbáltak külföldi befektetőket az országba vonzani.

A Jobbik szerint azt eredményezte az elmúlt három évtized, hogy Magyarország folyamatosan szakadt le az európai átlagtól – fogalmazott a politikus, hozzátéve, sokkal magasabb az átlagbér a térség több olyan államában, amely korábban Magyarországgal azonos fizetési szintről indult.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik – Konzervatívok alelnöke, országgyűlési képviselője azt emelte ki: pártja nemet mond az elmúlt három évtized „intézményesített átverésére”, amely átmeneti megszorítások elfogadását kérte a magyaroktól egy jövőbeni jobb élet ígéretével, ehelyett az aktív, tehetségük által előrejutni akaró magyar polgárokat támogató programot hirdet.

A Jobbik alelnöke hozzátette: koncepciójuk nem a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások terheit növelné, hanem költségvetési pénzekből – elsősorban az infláció miatt megugrott adóbevételekből – és az uniós forrásokból létrehozott bérfejlesztési alappal kezelné a jelenlegi helyzetet.

Emellett, jegyezte meg: szeretnék a kormánnyal újratárgyaltatni a multikkal kötött stratégiai megállapodásokat, „hogy a magyar munkabérek legalább lassan közelítsenek az uniós átlaghoz”.