Kovács Zoltán: Ez tizenhárom éve tartó „szappanopera”

2023.06.05. 06:56
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint az Európai Parlament egyre inkább próbál beleszólni olyan ügyekbe, amelyekre az uniós szerződés szerint nem lenne lehetősége. Probémának tartja, hogy a politikai véleményeket tényként akarják bemutatni, és már nem tudnak megengedők lenni Magyarországgal, mert szerintük mi vagyunk az EU fekete bárányai.

Mint megírtuk, az Európai Parlament nemrégiben elfogadott állásfoglalása szerint Magyarország nem alkalmas arra, hogy 2024-ben betöltse az unió soros elnöki tisztét. Emellett 24 pontban sorolja azokat a kifogásokat, amelyekkel a testület szerint Magyarország megsérti a jogállamiságot és az alapvető jogokat, illetve utal velünk szemben az uniós források befagyasztására is.

Ezzel kapcsolatban Kovács Zoltán a Mandiner Reakció legújabb adásában arról beszélt, hogy az Európai Unió tanácsának a soros elnöksége valójában nem egy jog, ami elvehető, hanem kötelesség, aminek a Lisszaboni Szerződésben rögzített, intézményileg kialakult rendje van.

Az Európai Parlament az elmúlt évtizedben egyre markánsabban próbál behatolni olyan területekre, amelyekre az uniós szerződésben foglaltak nem adnak lehetőséget

– jelentette ki a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.

A fekete bárányok

Problémának tartja, hogy a politikai véleményeket tényként akarják bemutatni, amelyeket jogszabályok irányába is elmozdítanának. Szerinte a mainstream média és az európai uniós intézmények csapdába estek, mivel már nem tudnak, nem lehetnek megengedők Magyarországgal szemben.

Örökös narratívájuk szerint mi vagyunk az EU fekete bárányai. Ez tizenhárom éve tartó „szappanopera”, miközben a kormány mögött a választók kétharmados többségének akarata áll

– tette hozzá Kovács Zoltán, megjegyezve, hogy az EP baloldalában az elmúlt tizenhárom évben intézményesült egy magyarellenesség.

Az államtitkár a jogállamisági jelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy a magyar kormány minden vállalását teljesítette, illetve utalt arra is, hogy a Magyarországtól visszatartott EU-s források küldéséhez szükséges feltételeket a magyar kormány maradéktalanul végrehajtotta. Azonban attól tart, hogy ezek ellenére tovább fog húzódni ez az ügy.

Kovács Zoltán szerint az, hogy Ukrajna nemzetközi háborús szponzornak minősítette az OTP Bankot, egyértelműen politikai szempontból történt.

Kipécéztek, láthatóan kimondottan politikai szempontból motiváltan egy magyar bankot, miközben nyugat-európai bankokat nem. Érthetetlen, miért tesznek különbséget az EU keretein belül létező vállalatok között, amelyek ugyanúgy működnek Oroszország piacán

– fogalmazott az államtitkár.