Szijjártó Péter a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt

2023.06.05. 10:23
Szijjártó Péter hétfőn reggel Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt. A külgazdasági és külügyminiszter erről a közösségi oldalán számolt be.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Paksi Atomerőmű bővítésére vonatkozó szerződésmódosításokat, Varga Mihály pénzügyminiszter a pénzügyi szerződésmódosítást magyar részről a múlt héten aláírta, és ezen a héten várható az orosz pénzügyminiszter aláírása is – írta Szijjártó Péter a hivatalos Facebook-oldalán.

Így minden akadály elhárul az elől, hogy a beruházást kevesebb bürokratikus teherrel, gyorsabban, minden nukleáris biztonsági szabályt maximálisan betartva folytassuk. A két új paksi blokk az energiaellátás biztonságos, hosszú távú garanciája, és biztosíték a rezsicsökkentés megvédésére

– fogalmazott a tárcavezető.

Szijjártó Péter néhány nappal ezelőtt az Interfax orosz portálnak adott rövid interjút, amelyben elmondta, Magyarország nem lesz a Török Áramlat részvényese. Majd hozzátette, nincs tervben az orosz gáz helyettesítése, miközben egy nappal korábban bejelentette, hogy 100 millió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra Azerbajdzsánból.

Nem fogjuk helyettesíteni az orosz szállítmányokat – sem olajban, sem gázban. Oroszország megbízható partnerünk: a Gazprom és az olajtermelők egyaránt. […] Egy másik kérdés a diverzifikáció. De a mi szempontunkból ez nem azt jelenti, hogy az egyik forrást egy másikkal akarjuk helyettesíteni. A diverzifikáció számunkra azt jelenti, hogy más forrásokat keresünk, de nem azzal a céllal, hogy az orosz forrásokat helyettesítsük

– fogalmazott a lapnak Szijjártó Péter.  • Tippek
  • Biztosítás