A szívhangrendelet ellenére nőtt az abortuszok száma Magyarországon

GettyImages-929340024
2023.06.06. 07:57
2022 második felében négy egymást követő hónapban emelkedett az abortuszok száma. Hat vármegyében a növekedés elérte a 15 százalékot. Nem valószínű, hogy az új szabályozás következtében romlottak az adatok, sokkal inkább arról van szó, hogy a romló gazdasági környezetre reagáltak így a párok.

Az abortuszt a magzati életjelek megtekintéséhez kötő úgynevezett szívhangrendelet szeptemberi elfogadását követően nem csökkent az elvetetett magzatok száma Magyarországon, pont ellenkezőleg – írja a Válasz Online.

2022 második felében négy egymást követő hónapban emelkedett a terhességmegszakítások száma, hat vármegyében pedig a növekedés a 15 százalékot is elérte vagy meghaladta.

A lap a KSH országos és az egészségbiztosító kórházi adatait elemezve arra jutott, hogy az abortuszok számának növekedése nem a szívhangrendelet miatt történt, mert a szabályozásnak nem mutatható ki lényegi hatása. Nagy valószínűséggel a gazdasági nehézségek miatt válságba kerülő párok vetethették el magzataikat.

Hiszen hosszú idő után 2022-ben nem csökkent az ezer nőre jutó abortuszok száma. A száz élveszületésre eső pedig még emelkedett is.

Nem segített a szívhangrendelet

A lap az elemzésben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentését vetette egybe az abortuszok számáról és azok 100 szülésre jutó arányáról az előző év hasonló időszakával. 

Az adatok szerint 2022 szeptemberében három, októberben ismét három, novemberben pedig 0,2 százalékkal nőtt a terhességmegszakítások száma. A szívhang meghallgatása tehát nem hozta meg a várt hatást: nemhogy kevesebb, de a korábbinál is több terhességet szakíttattak meg a bevezetése után.

A demográfusok az abortuszok száz megszületett gyermekhez viszonyított arányát figyelik. Különösen fontos ez az adat, amikor tavaly a születésszám is kilencéves mélypontra esett. A száz élveszülésre jutó abortuszok száma erőteljesebben romlott: szeptemberben 18, októberben 15, novemberben pedig 9 százalékos volt az emelkedés.

Az abortuszok arányának növekedése azért különösen súlyos, mert ez az érték a rendszerváltás óta meredeken zuhan Magyarországon.

Miközben a termékeny korú nők száma is csökken, a 15–49 éves nőkre jutó terhességmegszakítások az 1990-es 31-ről 2021-re 10-re esett vissza.

A több hónapon át tartó 9–15 százalékos növekedés ezért kiugróan magasnak számít, aminek következtében az egész éves adat is romlott, pedig erre egy évtizede nem volt példa. A lap számításai arra engednek következtetni, hogy nem a szívhangrendelet következtében emelkedett az abortuszok száma. Az adatok romlása feltehetően a romló gazdasági környezetnek tudható be.

(Borítókép: BSIP / Universal Images Group / Getty Images)