Nagy vihar készülődik Magyarországon

2023.06.07. 19:33
Szerda este is folytatódik a viharos, rossz idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország délkeleti részére felhőszakadás miatt, az ország több mint felére pedig zivatar miatt adott ki citromsárga riasztást.

Bődületes mennyiségű csapadék áztatta kedden Magyarországot. A heves esőzés következtében villámárvizek alakultak ki, amik mindent elárasztottak, ami az útjukba került. Mint korábban megírtuk, minden bizonnyal ma is folytatódik a tegnapi borzalmas időjárás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint éjszaka és csütörtökön országszerte „alkalmasak lesznek” a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség a felhőszakadás lesz (rövid idő alatt 20-50, kisebb körzetekben pedig akár 50 mm-nél is több csapadék hullhat). 

Zivatar az alábbi területeken alakulhat ki:

chrome-capture-2023-5-7.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Felhőszakadás pedig az alábbi területeken várható:

OMSZ.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A villámárvíz veszélye holnap az Északi-középhegység térségében a legnagyobb, de felhőszakadás másutt is lehet (legkisebb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon). Átmeneti szélerősödés, kis méretű jég sem kizárható a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző.

Újabb tornádókra is lehet számítani

A heves esőzés következtében villámárvizek alakultak ki kedden, a legextrémebb időjárás Óbudán volt, ahol még egy tornádó is kialakult.

De már szerda reggel is volt, ahol úgy indult, hogy semmit sem lehetett az utakon látni. A nem mindennapi felhőszakadásról videót is készítettek, amelyen az látható, hogy gyakorlatilag semmit sem lehet látni a nagy mennyiségű csapadék miatt.

Az Időkép információi szerint ma is hasonló tornádókra lehet számítani, mint egy nappal korábban. Sőt, egyes területeken már napközben is kialakultak kisebb felhőtölcsérek, tubák.  • Hírek
  • Megtakarítás