Szőlőt vásárolt Tokajban Orbán Ráhel

2023.06.07. 15:05
Orbán Viktor felesége már korábban is vásárolt a sárazsadányi szőlőkből, most a miniszterelnök lánya részben ugyanazokat a földeket vásárolja vissza. Lévai Anikó közel húsz éve adta el a birtokot, amikor kitört a botrány az Orbán család vagyonosodása körül.

Orbán Ráhel, a miniszterelnök legidősebb gyermeke a tokaj-hegyaljai Sárazsadányban vásárolt 34 hektár szőlőt, legelőt és gyümölcsöst. A földeket hivatalosan a miniszterelnök lányának férje, Tiborcz István vásárolta. A 48 különböző helyrajzi számon fekvő ingatlanok összesített vételára 273 millió forint. 

Mindezt az atlatszo.hu derítette ki, a portál a Bodrogolaszi Közös Önkormányzati Hivatal Sárazsadányi Kirendeltsége által közzétett adásvételi szerződésben látta az adatokat. Hozzátették, ha június 23-ig nem akad más, aki megvenné a területeket az elővásárlási sorrend szerint, akár még az idén gazdát cserélhetnek a földek.

Az adásvételi szerződésből kiderül az is, hogy a területek nagy részét a Patricius Borház Zrt. bérli 2040-ig, illetve néhány területet 2041-ig, valamint évi 30 ezer forintos bérleti díjat fizet az egyes részekért. Ezek részben Natura2000-es besorolású természetvédelmi területeken helyezkednek el.

A portál kiemelte, hogy

korábban Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó is birtokolt földeket az érintett területen,

azonban 2001-ben az Élet és Irodalomban megjelent tényfeltáró cikksorozatból kiderült, hogy Lévai Anikó 41 millió 475 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el ezen birtokaira. Ezek után vizsgálóbizottság kezdett kutatni az Orbán-család vagyonosodása után,  Lévai Anikó pedig eladta a földeket.