Átlátszó: Gurulnak a lírák és a forintok Orbán és Erdogan barátainak cégénél

D MTI20210613001
2023.06.07. 16:07
Hiába titkosak 30 évre az adatok, így is meg lehet tudni, hogy a Magyar Honvédség mennyit költhet a törököktől vásárolt páncélozott járművek beszerzésére.

Még 2018 április elején alakult a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló magyar milliárdos, Szijj László és Suat Karakaus török oligarcha cége, a HT Divison Zrt, aminek fő tevékenysége, hogy a török Nurol Holding által gyártott páncélos jármű, a magyar honvédség által csak Gidránnak nevezett fegyver közvetítésével foglalkozik.

Mint azt az Átlátszó oknyomozó portál legújabb cikkében körbejárja, az elmúlt években hatalmasat nőttek a HT Divison bevételei. A portál a HT Division 2022-es beszámolója alapján azt írja,

MÍG A CÉG 2018-BAN ÉS 2019-BEN 0, ADDIG 2020-BAN MÁR 4,3 MILLIÁRD FORINT ÁRBEVÉTELT TUDOTT FELMUTATNI, 2022-BEN PEDIG MÁR 23,2 MILLIÁRD FORINTot.

A vállalat adózott eredménye pedig tavaly már 2,6 milliárd volt. A Magyar Honvédség valószínűsíthető költései annak ellenére váltak nyilvános információkká a beszámolók révén, hogy egyébként a kormány azt korábban 30 évre titkosította. 

Mivel Honvédség nem közvetlenül a török gyártótól, hanem Szijj és Karakaus közös cégétől vásárolja meg a Gidránokat, a HT Divisionnek pedig törvény írja elő, hogy kötelező közzétennie a tavalyi beszámolóját, így lehet nagyjából kalkulálni, mennyit is költhetett a magyar állam a török fegyverekre. Ahogy a portál fogalmaz, a cég tavalyi forgalma 2020-ashoz képest – amikor 10 Gidránt leszállított a honvédség részére – bő ötszörös, 2021-es veszteséges évükhöz képest pedig tizennégyszeres növekedést produkált.

Ugyanakkor az elképzelés szerint jövőben nem kizárólag közvetítéssel foglalkozna a cég, hanem gyártással is. Mint az Átlátszó írja, a török gyártó licence alapján egy magyar–német–török együttműködés keretében Kaposváron fognak épülni a következő Gidránok: a török Nurol Makine licence alapján a német hadiipari óriás, a Rheinmetall szaktudásával és a magyarországi HT Division Zrt. közreműködésével.

Az Átlátszó a cég 2022-es éves beszámolója alapján azt állítja, időközben már el is kezdődhetett a gyártás, ugyanis közel 18 milliárd forintos kiadást fordítottak anyagköltségre, emellett a dokumentumban többször hivatkoznak „a harci járművek gyártásával és összeszerelésével kapcsolatos készültségi fok” anyagi vonzataira.

Ennyibe kerülhetett egy darab 

Ezen kívül a lap azt állítja, hogy

a Magyar Honvédség a reális értéken felül, darabonként 430 millió forintért vásárolhatta meg a Gidránokat.

Szerintük ezeknek az értéke mindössze feleennyi lehet. Ezt annak alapján gondolják így, hogy 2020-ban, az első tíz Gidrán leszállításakor a cég mérlegében nettó 4,3 milliárd árbevétel jelent meg.

(Borítókép: Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan 2021. június 13-án. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)