Szinte csak jó és kiváló értékeléseket kaptak a magyar fürdők

2023.06.09. 21:43
Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a magyarországi szabad vízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel pénteken.

A 2022-es év összesítése alapján az országszerte nyilvántartott 279 fürdővíz közül 176 kapott kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést.

Az NNK értékelése szerint folyamatosan csökken a kifogásolt vízminőségű strandok száma. Mindössze három természetes fürdővíz került a kifogásolt kategóriába. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavak – Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó – mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású.

A minősítés az uniós követelményeknek megfelelően négy év teljes adatsora alapján készült.

Néhány érdekesség a tavalyi évből

Az EU jelentése szerint a tagállamok, Albánia és Svájc közel 22 ezer fürdőhelyének vízminősége 85,6 százalékban kiváló.

Az előző évhez képest 107 újonnan nyitott fürdőhellyel bővült a strandok listája, ezek közel 35 százaléka Lengyelországban nyílt.

A kedvelt nyári úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabad vizeinek minősége legalább 94 százalékban kiválónak bizonyult 2022-ben.

Hogyan ellenőrzik a fürdőket?

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik – egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer.

A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium-burjánzás jeleit – a víz elszíneződése, habzása – is követik.

A természetes fürdővizeket a baktériumok száma alapján is minősítik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata:

a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, de ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége.

Ez a kockázatalapú értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követi.

A fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, azonban nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyről van-e szó. Vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és a szükséges vízvizsgálatokat sem végzik el.

A kifogásolt vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányásos, hasmenéses megbetegedéseknek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve – hívja fel a figyelmet az NNK közleménye.  • Tippek
  • Babaváró hitel