Szombaton is elönti az eső az országot

2023.06.10. 05:56
Szombaton fülledt, csapadékos idő várható, az Országos Meteorológiai Szolgálat országszerte zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztet. Esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat, valamint rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullhat. A legmagasabb hőmérséklet 22–28 fok között alakul.

Szombaton gomolyfelhők zavarhatják meg a napsütést, továbbra is többfelé kell számítani  záporok és zivatarok kialakulására, valamint néhol felhőszakadás is előfordulhat.

Megélénkülhet az északi-északkeleti szél, amely nyugaton és északon zivataroktól függetlenül is megerősödhet. Reggelre ismét többfelé képződhet pára, köd.

A hőmérséklet hajnalban 12–17 fok között alakul, délután 2228 fok lesz a legmagasabb hőmérséklet – írja az Időkép.

AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT AZ EGÉSZ ORSZÁGRA KIADTA AZ ELSŐFOKÚ, CITROMSÁRGA FIGYELMEZTETÉST ZIVATAR ÉS FELHŐSZAKADÁS MIATT.

Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Emellett az intenzív záporokból és zivatarokból rövid idő alatt 2530 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A fülledt idő sokaknak veszélyes

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint szombaton nem érkezik front, de fülledt lesz az idő, a tartósan magas páratartalom többeknél válthat ki panaszokat. Leginkább az idősek és szívbetegek veszélyeztetettek,náluk nehézlégzés, vérnyomás-ingadozás, keringési rendellenességek fordulhatnak elő.

Záporok, zivatarok idején fokozódik a fülledtség, romolhat az asztmások, illetve a légzőszervi megbetegedésekkel élők állapota.

A napos időszakokban az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot érhet el.

Egész hétvégén esős időnk lesz

Vasárnap is várható a záporok, zivatarok kialakulása, majd délután északkelet felől egyre kevésbé számíthatunk csapadékra. Feltámad az északkeletire forduló szél, zivataroktól függetlenül is többfelé erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 22 és 28 fok között alakul.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras  • Csok