Fellökött egy újságírót a Blokád című film rendezője

2023.06.10. 16:46
Tősér Ádám, a Blokád rendezője fellökte a Népszava újságíróját, Csákvári Gézát a Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos eseményén, majd lenácizta. Az újságíró utóbb elmondta: kurzusfilmek tartja a rendező alkotását, bár korábban nem találkoztak egymással, így nem tudja mire vélni az egészet.

A Népszava arról számolt be, hogy erőszakosan lépett fel a lap munkatársa ellen Tősér Ádám filmrendező a Magyar Mozgókép Fesztivál péntek esti programján, amelyet az újonnan átadott FOTON Audiovizuális Centrumban tartottak péntek késő este.

Csákvári Géza a Népszava újságírójaként tudósított az eseményről, meghívott vendégként vett részt a Magyar Mozgókép Fesztivál hivatalos eseményén. A lap szerint újságírójuk a filmes fesztivál résztvevői számára tartott bulin éppen a mosdó felé tartott, amikor egy onnan távozó férfi olyan erővel meglökte, hogy a földre került. A Népszava arról ír, hogy

A támadó üvölteni kezdett, többek között lenácizta munkatársunkat, és kilátásba helyezte, hogy „szétveri a pofáját”.

Csákvári Géza felállt, hogy jobban tudja védeni magát, a fenyegetőző férfi végül mégsem ütött. Két filmrendező, Kocsis Ágnes és Szűcs Dóra nyugtatta meg, és húzta el magával a bántalmazás helyszínéről.

Az újságíró azt írta a történtekről: „Nem tudtam ez egészet mire vélni, nem ismertem fel a férfit. Megtudtam, hogy Tősér Ádám, a Blokád című film rendezője volt a támadó. Bár az indulatot és az erőszakot nem indokolhatja, a Blokád valóban nem tartozik az általam kedvelt és jónak vélt alkotások közé.  

Egy filmkritikus jogában áll, hogy véleményt formáljon egy-egy adott műről. Az újságíró szavaira az erőszak vagy a nyilvános becsmérlés nem lehet válasz

– fogalmazott Csákvári. 

Kovács Gellért szemtanúja volt az esetnek

Kovács Gellért filmkritikus is szemtanúja volt az incidensnek. Közösségi oldalán nyílt levelet írt a Magyar Mozgókép fesztivál szervezőinek.

Érdeklődni szeretnék, hogy mikor terveznek állást foglalni annak fényében, ami tegnap este történt a fesztivál egyik hivatalos buliján. Amit Tősér Ádám, a Blokád rendezője tett (hogy mindenféle előzmény nélkül, váratlanul rátört, meglökte, és amikor földre került, szidalmazta Csákvári Géza kollégámat), milyen következményekkel jár az esti gálaest menetére nézve?

– írta a kritikus, feltéve a kérdést, hogy a Blokád című film díjait hogyan befolyásolják a történtek. „Tősér Ádám bocsánatkérésére mikor lehet számítani? És ha ez nem történik meg, szívesen látják a gálán?” – tette hozzá a kritikus. 

Az ügyben kérdésekkel kerestük Tősér Ádámot. Amennyiben válaszol, cikkünket frissítjük.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport