Különleges emléksarok készül a Hableány-hajókatasztrófa emlékére

2023.06.11. 13:38
Emléksarkot alakítanak ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) területén a Hableány-hajókatasztrófa emlékére – mondta Hajdu János, a TEK főigazgatója vasárnap, a hajó kiemelésének negyedik évfordulóján a Margit híd pesti hídfőjénél tartott megemlékezésen.

A tragédia helyszíne közelében felállított emlékműnél immár harmadik alkalommal tartottak koszorúzást a TEK vezetői – számolt be róla az MTI.

Nagyon erős akarat volt arra, hogy létrehozzunk ott egy ilyen emlékhelyet, nem csupán az itt jelen lévő vezetők számára fontos, hanem mindazoknak, akik az állományból részt vettek a mentésben

– hangsúlyozta Hajdu János.

Hajdu János mellett ott volt – mások mellett – Kovács András rendőr ezredes, főigazgató-helyettes, Szabó Zoltán rendőr dandártábornok, főigazgató-helyettes, Horváth András rendőr ezredes, főigazgató-helyettes és Terjék Gábor rendőr ezredes, hivatalvezető is.

A főigazgató a megemlékezésen beszámolt arról, hogy a hajó vizsgálati eljárása véget ért, megkezdődött a bontása, így kaptak néhány alkatrészt, ezeket fogják elhelyezni a TEK területén berendezett emléksarokban a hajó szimbólumaként.

Elmondta, hogy az eljáráskor egy fa hajtott ki a hajótestből, ezt a fát is megkapták, és nemrég el is ültették a TEK területén, „ott fog tovább növekedni”. Terveik szerint ezentúl mindkét helyszínen megemlékeznek majd a tragédiáról.

Négy évvel ezelőtt süllyedt el a Hableány sétahajó

Mint korábban írtuk, a Hableány sétahajó 2019. május 29-én este néhány másodperc alatt süllyedt el a Duna belvárosi szakaszán, a Parlament és a Margit híd között, miután a Viking Sigyn szállodahajó nekiütközött, és felborította.

A sétahajón utazó 33 dél-koreai turistából hetet sikerült kimenteni, a kétfős magyar személyzet is életét vesztette. Egy dél-koreai utast eltűntként tartanak nyilván. A roncsokat hajódaruval hozták felszínre, a munkát a TEK koordinálta, a kiemelés hét órán át tartott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport