Márki-Zay Péter súlyos vádakkal illette Lázár Jánost, a lemondását követeli

20230321  MG 5783
2023.06.16. 17:37
Márki-Zay Péter pénteken közölte, hogy Lázár Jánosnak haladéktalanul le kell mondania, mert elfogadhatatlan, aljas támadással igyekezett Hódmezővásárhely lakóit szabad választásukban befolyásolni. A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete szerint a polgármester saját politikai túléléséért „túszul ejtette” a várost.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a sajtótájékoztatóján Lázár János csütörtöki nyilatkozatára reagált; a miniszter szerint nem lehet olyan emberre bízni Hódmezővásárhely jövőjét, aki az adóforintokat úgy akarja felhasználni, hogy eközben idegen érdekeket szolgál.

Márki-Zay Péter hangsúlyozta, egy politikus, aki ilyen megfélemlítő kijelentéseket tesz, és egy „aberrált, migránsbetelepítő, egyre inkább fasiszta, sőt náci ideológiát valló párt képviselőjeként” egy egész közösséget fenyeget meg, azt a közösséget, melynek szolgálatára fölesküdött, nem maradhat a politikában.

A polgármester a magyar demokrácia és jogállam történetében szinte példa nélkülinek nevezte Lázár János kijelentéseit, amelyekkel őt az ország érdekeinek feladásával, külföldi pénzek személyes elfogadásával vádolta meg.

„Rákóczi Ferenc és Kossuth Lajos is a Nyugattól kért támogatást”

A korábbi miniszterelnök-jelölt azt mondta, „az ellenzék kampányát csak külföldi magyar magánszemélyek támogatták”.

Ha Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, az 56-os hősök és a 89-90-es rendszerváltók is mind Nyugatról kértek támogatást ahhoz, hogy koruk diktatúráját lebontsák, akkor miért lenne szégyen és nem dicsőség, hogy az MMM úgyszintén nyugati magyarok támogatását kérte

– vetette fel Márki-Zay Péter.

A polgármester úgy fogalmazott, „a fenyegetés az, hogy amennyiben a választók újra megbízzák a város vezetésével, akkor a magyar kormány Hódmezővásárhely 44 ezer lakosát fogja ellehetetleníteni, semmilyen fejlődés nem lesz”.

Hódmezővásárhely az elmúlt években is szabadon fejlődött

A politikus kifejtette, Hódmezővásárhely a megyei jogú városok közül az egyetlen, amely nem kapott rezsitámogatást, és noha a hazai úszósport kiemelt helyszíne, uszodája működtetéséhez sem nyújtott anyagi segítséget a kormány, ennek ellenére a település az elmúlt években is szabadon fejlődött.

Márki-Zay Péter több példát fölsorolva hangsúlyozta, jobb lett Hódmezővásárhelynek az utóbbi években, a városban „látványberuházások” helyett olyan fejlesztések valósultak meg, melyek az itt lakók életminőségét javítják. Emellett a magánszemélyeknek eltörölték a korábban az országban legmagasabbnak számító ingatlanadót, a vállalkozásoknak pedig az infláció ellenére is a korábbinál 30 százalékkal kevesebbet kell fizetniük.

A jelenlegi városvezetés felelősen, korrupciómentesen, az itt élők érdekében fejleszti Hódmezővásárhelyt. Az önkormányzat nyílt tendereken választja ki és napra pontosan ki is fizeti beszállítóit – mondta a politikus. A polgármester közölte, három és fél év alatt teljesítette az erre az önkormányzati ciklusra tett ígéreteinek 90 százalékát.

Márki-Zay Péter szerint Magyarország előbb vagy utóbb megkapja az uniós forrásokat, és akkor Hódmezővásárhely is hozzájut a fejlesztési támogatásokhoz.

Reagált a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete a polgármester sajtótájékoztatójára reagálva közölte, Márki-Zay Péter a saját politikai túlélésért „túszul ejtette” Hódmezővásárhelyt.

Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint bár Márki-Zay Pétert megválasztották, valójában soha nem volt Hódmezővásárhely polgármestere.

Külföldi urai megrendelésére semmi mást nem tett, mint a magyar közéletet mérgezte, megosztott, hogy uralkodhassanak. Országosan nem sikerült, ezért most megpróbálja folytatni helyben.

Véget kell vetni annak, hogy a városnak járó támogatásból végső soron ellenzéki kampánypénzek legyenek – írták.  Jövőre, az önkormányzati választáson eljön az ideje annak, hogy a csöndes többség hallassa a hangját – tudatták a közleményben.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2023. március 21-én. Fotó: Németh Kata / Index)