Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak

2023.06.21. 13:06
A főpolgármester a fővárosi lakógyűlést követően úgy fogalmazott, hogy a budapestiek véleménye nem csak őt, a kormányt is kötelezi. A miniszterelnököt a várható döntésekről levélben tájékoztatta, és arra kérte, hogy „hagyjanak fel az országrontó Budapest-ellenes politikával”. Karácsony Gergely ezzel együtt kijelentette: a főváros együttműködésre törekszik.

A főpolgármester Facebook-oldalán közölte: kezdeményezte, hogy Orbán Viktor hívja össze a Budapest–kormány egyeztető fórumot, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, majd levelében a következőkről tájékoztatta a miniszterelnököt:

  • Javaslatot terjeszt a Fővárosi Közgyűlés elé, hogy az Alaptörvényben biztosított felterjesztési joggal élve követelje a kormánytól a „Budapestet sújtó sarcpolitika felülvizsgálatát”.
  • Budapest önkéntesen nem fizet több szolidaritási hozzájárulást a kormánynak a tárgyban indított közigazgatási per jogerős lezárultáig.
  • Fizetési felszólítást küld az építési és közlekedési miniszternek a Széchenyi lánchíd felújításához megállapodott kormányzati hozzájárulás 6 milliárd forintjának haladéktalan megfizetésére.
  • Véglegesítik a Lánchíd jelenlegi forgalmi rendjét, folytatják a Clark Ádám tér, illetve a Széchenyi István tér zöldítését célzó tervezést.
  • A budapestiek világos akaratának, az első Budapesti Lakógyűlés eredményének érvényt szerzünk, ez most a dolgunk

– sorolta Karácsony Gergely, aki arra hivatkozott, hogy a 2019-es önkormányzati választások után maga Orbán Viktor jelentette ki az Országgyűlésben, hogy az új városvezetés épp olyan kormányzati támogatásra számíthat, mint az előző. Mint írta, az első Budapesti Lakógyűlés eredményei ezt hivatottak megerősíteni.   • Hírek
  • Megtakarítás