Mutáns szúnyogokat vetnek be Magyarország szomszédjánál, alapos okuk van rá

2023.06.22. 14:31
Százezer genetikailag módosított szúnyogot engednek szabadon a következő héten Zágrábban, hogy elpusztítsák a természetes állományt. A horvát fővárosban a legnagyobb számban az ázsiai tigrisszúnyog vagy napszúnyog, latin nevén Aedes albopictus telepedett meg.

Az úgynevezett steril rovartechnika módszerével Európában az elmúlt években több kutatást és kísérletet végeztek a tigrisszúnyogok gyérítésére Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Görögországban és Szerbiában. Tavaly már az isztriai Pulában is alkalmazták az eljárást – adta hírül az MTI az Index.hr portál információi alapján.

Az egyedülálló módszer úgy működik, hogy genetikailag módosított steril hímeket engednek el, amelyek a természetben élő nőstény szúnyogokkal párosodnak. Ennek köszönhetően a nőstények olyan petéket hoznak létre és raknak le, amelyekből nem fejlődnek ki újabb szúnyogegyedek – magyarázta a portálnak Ana Klobucar, a közegészségügyi intézet munkatársa.

A laboratóriumban tenyésztett steril hím tigrisszúnyogokat körülhatárolt területen engedik szabadon. Később befogják őket, hogy meghatározzák, milyen messzire repültek el az adott helytől, illetve felmérjék túlélési képességüket városi körülmények között. Több tojáscsapdát is felállítanak, hogy megvizsgálhassák a lerakott lárvákat.

Klobucar elmondta, hogy a projektet Zágráb városa finanszírozza, és körülbelül 10 ezer euróba kerül. A génmódosított szúnyogok Olaszországból származnak, a projekttől pedig azt várják, hogy jelentősen csökkenti a tigrisszúnyogok számát.

Az Indexen korábban megírtuk, hogy tudósok bizonyítékokat gyűjtöttek annak megindoklására, miért vonzóbb egyik ember a másiknál a szúnyogok számára.