Tizenegy vármegyében lesz szúnyoggyérítés

2023.07.03. 13:52
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a következő napokban tizenegy vármegyében, 358 településen lesz szúnyoggyérítés.

Az elmúlt hetekben a lárvák biológiai módszerrel történő gyérítése mellett az ország számos területén szervezett csípőszúnyog-gyérítésre is szükség volt.

A már kifejlett szúnyogok ellen a településeken belül, földi permetezéssel védekeznek.

A legtöbb térségben úgynevezett ULV-eljárást alkalmaznak, amely során a gépjárműre szerelt berendezés apró cseppekre bontja a készítményt, amelyből alig több mint fél litert juttatnak ki hektáronként. A technológia a közlekedést nem zavarja érdemben, mivel a keletkező permetfelhő csak kismértékben észlelhető, szemben a ritkábban használt melegködös eljárással.

A következő napokban tizenegy vármegyében, 358 településen lesz szúnyoggyérítés. A héten a Duna mentén a Szigetközben, a Dunakanyar településein, Mohácson és a környező falvakban végeznek földi gyérítéseket. A Dunántúlon Csorna környékén, Tatán, Baranya, Tolna és Zala vármegye számos településén, továbbá Szolnok térségében lehet majd találkozni a permetezést végző járművekkel.

Ahogy a biológiai lárvagyérítésnek, úgy a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazott módszereknek is vannak korlátai, a természetben teljes szúnyogmentesség nem érhető el. A kezelések célja a vérszívók számának elfogadható szintre csökkentése, ezáltal a lakóterületeken az életminőség javítása.

Számos szúnyogfaj kifejezetten emberközeli életmódot folytat, a rovarok az esős időszakokat követően jelennek meg nagy számban a lakókörnyezetünkben.