Orbán Viktor: Magyarország nem fogadja el a migránsgettót

2023.07.07. 14:32
Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Bécsben rendezett magyar−osztrák−szerb migrációs csúcstalálkozón kijelentette, hogy Magyarország nem fogadja el a kötelező kvótákat és a migránstáborok kiépítésére vonatkozó kötelezettséget, arra hivatkozva, hogy Magyarország nem csak saját magát, de Európát is védi.

Pénteken rendezték meg Bécsben a magyarosztrákszerb csúcstalálkozót. 

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette,

Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit, nem fogadják el a kötelező kvótát, és nem fogadják el a migránsgettók, migránstáborok építésére vonatkozó kötelezettséget sem.

A kormányfő elmondta, ez nem csupán Magyarország érdekét szolgálná, de Ausztriát és egész Európát is védené az illegális bevándorlástól. Arról is beszélt, hogy tavaly Európa határai mentén összesen 330 ezer illegális migránst állítottak meg, ebből 270 ezret a magyarszerb határon.

A magyar kormányfő határozottan kijelentette, a magyar modell hatékony, az európai nem lenne működőképes.

A magyar modell egyszerű gondolaton nyugszik, miszerint senki sem léphet be az ország területére amíg az általa leadott menekültügyi kérelmet el nem bírálták. Bejönni csak azután lehet, ha a leadott kérelem pozitív bírálatot kapott. 

Orbán Viktor a csúcstalálkozón kialakult helyzetet szomorúnak nevezte és kijelentette, hogy Magyarországnak nem csak az illegális bevándorlóktól, de Brüsszeltől is meg kell védenie magát, amit meg is fog tenni.