Extrém hőség vár ránk, egész héten kitart a kánikula

2023.07.09. 17:49
A jövő hét közepén tetőzik a meleghullám, csütörtöktől enged szorításából a kánikula.

Fokozódik a kánikula a jövő hét első felében, szerda délután akár 38 Celsius-fok is lehet, majd a hét második felében némileg mérséklődik a meleg – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hétfő délelőtt derült, napos idő lesz, majd délután egyre több fátyolfelhő szűrheti a napsütést, az északi megyékben gomolyfelhők is képződhetnek. Késő délután, kora este észak felől záporok, zivatarok érhetik el az országot. Az esetlegesen kialakuló zivatarokat leszámítva gyenge vagy mérsékelt légmozgás valószínű. A csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között alakul.

wctj20230709 0802+hotx.png
Fotó: Met.hu

Kedden napos időre kell számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel. Nagyrészt száraz idő lesz, de főleg az északkeleti országrészben elvétve kialakulhat záporeső, zivatar. Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13–23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28–35 fok között várható, északkeleten valószínűbbek az alacsonyabb értékek.

Szerdán lesz a legmelegebb

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre lehet számítani. Főleg a nap második felétől elszórtan – nagyobb eséllyel az ország északi felén – előfordulhat zápor, zivatar. A délnyugati szelet élénk, sokfelé erős lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban 13–23, délután 29–38 fok között alakul, északkeleten maradhatnak 30 fok alatt az értékek.

Csütörtökön az erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés valószínű. Összességében akár több helyen előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél sokfelé megélénkül, zivatarban megerősödhet. A minimum-hőmérséklet 15–23, a csúcsérték általában 26–32 fok között várható, de délen 33–37 fok valószínű.

Pénteken erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, majd napközben északnyugat felől szárazabb levegő érkezik, délután már napos idő valószínű a laposabb gomoly- és fátyolfelhők mellett. A nap első felében szórványosan lehet számítani záporesőre, zivatarra, a nap második felében inkább csak keleten fordulhat elő egy-egy zápor. Az északi, északnyugati szél néhol időnként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 14–20, délután 28–33 fok között várható.

Hétvégén sem várható enyhülés

Szombaton napos időre van kilátás, általában kevés gomolyfelhővel, csapadék nem várható, és többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 13 és 21, a maximum 29 és 34 fok között alakul.

Vasárnap napos idő valószínű, általában kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel, csapadék nélkül. Helyenként megélénkül a déli szél. A hajnali 14–23 fokról 31 és 36 fok közé emelkedik a hőmérséklet.