Nagy méretű jéggel, szélviharral és felhőszakadással támad a lehűlés

2023.07.12. 15:55
A piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok is kialakulhatnak szerda éjjel, a fő károkozó jelenségek leginkább északnyugaton és az Alpokalján várhatók – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán.

Szerdán napközben főleg keleten várhatók zivatarok, majd egy északnyugat felől érkező hidegfronton, illetve annak előterében késő délutántól, estétől újabb hullámban kipattannak zivatarok, heves zivatarok. Ekkor először északnyugatot, nyugatot érik el, majd estétől, késő estétől már zivatarrendszerré szerveződve kiterjedtebben – főként az ország északi felében – heves kísérőjelenségeket okoznak, és fokozatosan a keleti országrészre is átterjednek.

A legintenzívebb cellákat nagy méretű, néhol 5 centiméteresnél is nagyobb jég, 80–100 kilométer per órás vagy ennél erősebb szélvihar, valamint felhőszakadás kíséri.

Emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki zivatarok miatt több járásra is, főként az ország keleti, délkeleti részén. (A térkép folyamatosan változik, amelyet mi is rendszeresen frissítünk.)

idő
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A figyelmeztetést azonban az egész országra érvényben van, leginkább a hőség és a zivatarok miatt. Az ország egyik részében kettes fokozatú figyelmeztetést adtak ki zivatarok miatt, ez inkább a nyugati és északi vármegyéket érinti.

idő
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A hőségre öt vármegye kivételével mindenhol figyelmeztet a meteorológiai szolgálat, hat vármegyében narancssárga jelzést adtak ki.

idő
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Ezenkívül felhőszakadás miatt is figyelmeztetnek az alábbi vármegyékben:

  • Vas
  • Győr-Moson-Sopron
  • Veszprém
  • Komárom-Esztergom
  • Fejér
  • Pest
  • Nógrád
  • Heves
  • Borsod-Abaúj-Zemplén.
idő
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Felhívták a figyelmet arra, hogy

a piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok is kialakulhatnak.

Mint írták, szerda éjjel főként az ország északi megyéiben, elsősorban a Dunántúl északnyugati-északi felében van reális esély a piros riasztás kiadására. Kisebb eséllyel a Dunakanyar tágabb térsége is érintett lehet, de a fő károkozó jelenségek leginkább északnyugaton és az Alpokalján várhatók.

A tájékoztatás szerint csütörtökön ismét nagy területen, kiterjedten várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása.

A nap első felében főleg az ország északkeleti felében, majd a késő délutáni óráktól kiemelten a déli országrészben várhatók további zivatarok, amelyek ott rendszerbe is szerveződhetnek. Károkozó események is nagyobb területen várhatók.

Közölték, csütörtökön szintén az éjszaka során várhatók a legveszélyesebb események, estétől már kiadhatják a piros riasztást, amely elsősorban az ország déli felében több megyét is érinthet.