Novák Katalin már hatszor próbálta felhívni Zelenszkijt, de hiába

GettyImages-1245165131
Hónapok óta a Sándor-palotában áll az új budapesti ukrán nagykövet, Sándor Fegyir befogadó nyilatkozata. Az Index egy, a köztársasági elnökhöz közel álló diplomáciai forrástól úgy tudja, hogy a hosszabbra nyúlt ügymenet oka valójában az, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij hónapok óta nem érhető el Novák Katalin számára.

Mint június közepén az Indexen megírtuk, Sándor Fegyirt már nem sok választja el attól, hogy ő legyen a budapesti nagykövet, ehhez azonban az kell, hogy Novák Katalin köztársasági elnök aláírja a befogadó nyilatkozatát.

Arra ugyan nincs szabály, hogy mennyi idő áll rendelkezésre ennek aláírására, mivel teljesen a fogadó államtól függ, hogy milyen hosszan várakoztatja meg a nagykövetet, vagy éppenséggel nem is írja alá azt.

A Szabad Európa egy korábbi cikkéből kiderült, hogy az új budapesti ukrán nagykövet, Sándor Fegyir aktája körülbelül három hónapja került a Sándor-palotába, amit az Index köztársasági elnökhöz közel álló diplomáciai forrása is megerősített.

A forrásunk szerint a befogadó nyilatkozat hosszabbra nyúlt ügymenete azért lehet váratlan Novák Katalin köztársasági elnöktől, mert már a beiktatásakor is kijelentette, hogy elítéli az orosz agressziót. Továbbá tavaly év végén személyesen is egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Kijevben, és az ukrán miniszterelnökkel is többször találkozott.

Az ügy nyilvánosságra kerülése óta több médium is kereste ezzel kapcsolatban a Sándor-palotát, ahonnan minden esetben azt a választ kapták, hogy a diplomáciai szabályok értelmében a nagykövetek befogadó nyilatkozatával kapcsolatos eljárásokat nem kommentálják. Az Index forrása szerint azonban mindez nem véletlen.

Hónapok óta húzódik a telefonbeszélgetés

Forrásunk elmondta: Volodimir Zelenszkij hónapok óta nem talál időpontot arra, hogy a Novák Katalinnal telefonon egyeztessen, pedig bőven lenne miről beszélniük. Példaként felhozta, hogy a magyar köztársasági elnök február 24-ére, a háború kitörésének első évfordulójára kezdeményezett telefonbeszélgetést az ukrán elnökkel, ami végül nem jött össze.

Hozzátette, hogy ez akár annak is betudható lenne, hogy Zelenszkijnek aznap nem volt erre ideje, ha belátható időn belül megvalósul a telefonos egyeztetés. Forrásunktól azonban megtudtuk, hogy az ukrán elnök azóta sem elérhető Novák Katalin számára, pedig a Sándor-palota áprilisban hat alkalommal is egyeztetést kezdeményezett az ukrán elnöki hivatalnál.

Forrásunk úgy fogalmazott, hogy a magyar fél álláspontja szerint Zelenszkij viselkedése „udvariatlanság egy másik államfővel szemben, főleg egy olyan szomszédos országéval, mint Magyarország, amely csaknem kétmillió ukrán menekültet fogadott be, és folyamatos humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának”.

Hátrébb kerül az akta

Elmondása szerint az ukrán elnök viselkedése „olyan minősített esete a magyar emberek és a magyar állam megsértésének”, amellyel szemben a köztársasági elnök ilyen módon tiltakozik.

Tehát, ha Zelenszkij nem hajlandó felemelni a telefont a magyar államfőnek, akkor a magyar köztársasági elnök az előtte fekvő akták sorának végére helyezi az ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát

– tette hozzá forrásunk, aki azt feltételezi, hogy az ukrán elnök vélhetően azért kerüli a magyar elnökkel való beszélgetést, mert olyan témák is napirenden lennének, mint a kárpátaljai magyar kisebbségek jogfosztása vagy a Velencei Bizottság elmarasztaló véleménye.

De azért sem állhat Zelenszkij érdekében, hogy létrejöjjön a két államfő közötti telefonbeszélgetés, mert akkor az ukránok nehezebben tudnák azt a benyomást erősíteni a nyugati közvéleményben, hogy a magyarok nem állnak ki Ukrajna mellett – közölte a köztársasági elnökhöz közel álló diplomáciai forrás.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij és Novák Katalin 2022. november 26-án. Fotó:  Ruslan Kaniuka / Ukrinform / Future Publishing / Getty Images)