Videón, ahogy megvertek egy marokkói férfit Budapesten

2023.07.25. 13:00
A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt és börtönbüntetést indítványoz négy férfival és egy nővel szemben, akik egy marokkói férfira támadtak a származása miatt.

A vádirat szerint a  vádlottak egy „skinhead” stílusjegyekkel rendelkező társaság tagjaiként  2020. december  20-án, a délutáni órákban, a XIII. kerületben, az 1-es jelzésű villamos Róbert Károly körút és Reitter Ferenc utca megállójában figyeltek fel egy marokkói férfira, akibe elhatározták, hogy belekötnek. Egyikük, egy 27 éves ittas férfi megszólította őt azzal, hogy beszél-e magyarul, és tud-e neki cigarettát adni.

A sértett a vádlottak megjelenése és magatartása alapján sejtette, hogy valójában csak provokálni akarják, ezért megpróbálta kerülni a konfliktust és kitérni előlük. Három elkövető azonban kísérni kezdte, és azt kiabálta neki, hogy „menjen haza”, vagyis hagyja el az országot.

A társaság női tagja dobütőket tartott a kezében, amelyeket fenyegetően a marokkói férfi irányába emelt.

A csoport tagjai a folyamatosan hátráló sértett köré gyűltek, és próbálták őt megragadni és megütni. Amikor a marokkói férfi el akart futni, két vádlott kergetni kezdte, míg a társaik lemaradva követték őket. Az áldozat megpróbált elmenekülni az úton keresztül, ahol azonban túl nagy volt az autóforgalom, így majdnem elütötték.

A támadók végül utolérték, kétszer is a földre vitték, és a férfi vádlottak testszerte bántalmazták. A sértettnek egy idő után sikerült felállnia, és az úttesten átrohanva elmenekülnie. A megtámadott 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a támadókat csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével  vádolja, és velük szemben végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz a vádiratban, továbbá azt is, hogy az egyik, korábban hasonló bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt férfi előző büntetésének végrehajtását is rendelje el a bíróság.

A büntetések végrehajtásának felfüggesztésére az ügyészség kizárólag a büntetlen előéletű vádlottakat illetően és csak a bűnösség teljes körű beismerése esetén lát lehetőséget.