Gyermekeknek szánt édességet hív vissza egy magyar üzletlánc, mert rákkeltő lehet

2023.08.04. 16:04
A dm üzletlánc elővigyázatosságból dmBio málnás puffasztott rizskorongot hív vissza a polcokról, mert túl sok bennük az aflatoxin. Ezeket pedig különböző penészgombák termelik – írja a vállalat közleményében.

A dm elővigyázatosságból visszahívja polcairól a 2024. 06. 04-i lejárati dátummal és NL 157 gyártási számmal rendelkező dmBio málnás puffasztott rizskorongot. A vállalat közleménye szerint nem zárható ki, hogy a fenti lejárati dátummal rendelkező termékekben túlságosan magas az aflatoxin szintje.

Az említett szennyeződés a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes, rákkeltő mikotoxin.

A termékvisszahívásban érintett termék a „dmBio málnás puffasztott rizskorongok” nevet viseli, 8 hónapos kortól ajánlják a kicsiknek és 35 grammos kiszerelésben kapható.

A lejárati idő a csomagolás hátoldalán olvasható. A termékvisszahívás oka, hogy nem zárható ki a fenti lejárati dátummal és gyártási számmal rendelkező csomagok megnövekedett aflatoxinszintje. Ezeket a metabolitokat különböző penészgombák termelik.

A dm arra kéri a vásárlókat, hogy az érintett lejárati idejű terméket ne fogyasszák el, az üzletek visszaveszik a már bontott termékeket is, blokk nélkül is. A dm számára kiemelten fontos a biztonság és a minőség. Azokban az esetekben, ha laboratóriumi tesztek során felmerül, hogy a termék nem felel meg a dm magas minőségi követelményeknek, a termékeket az üzletlánc visszahívja a polcokról, és értesíti vásárlóit is.

Az üzletlánc kiemelte: nagyon sajnálja a történteket, vásárlóitól elnézést kér a kellemetlenség miatt.