A kihalás szélén táncolnak, mégis jó hír érkezett a fekete gólyákról

2023.08.14. 13:16
A fekete gólyák sikeres költéséről számolt be közösségi oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park. A kihalás szélén álló magyarországi madárállomány idén harminckét fiókával bővült.

Kiemelkedő költési sikereket tapasztaltak 2023-ban a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai – közölte Facebook-bejegyzésében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

idén összesen harminckét feketególya-fióka kelt ki A NYÍRSÉG-SZATMÁR-BEREG TÁJEGYSÉGBEN. 

Mint írták, 78 százalékban fiókát is reptethettek azokban a fészkekben, ahol költésbe kezdtek a madarak. Ez az eredmény a többéves átlag 59 százaléka.

Megjegyezték, hogy a statisztikai érték önmagában megtévesztő lehet, ugyanis az évi mintaszám „az átlagos érték csupán kétharmada”. A harminckét fióka összesen tizennyolc fészekből repült ki.

A természetvédelmi dolgozók minden évben nyomon követik a fekete gólya költéseinek alakulását.

A kihalás szélére kerültek a fekete gólyák

Ahogy korábban beszámoltunk róla, tavaly a súlyos szárazság miatt a feketególya-párok nem kezdtek költésbe, mert látták, hogy esélytelen lenne felnevelni a fiókákat.

A Hortobágyi Nemzeti Park 2022 augusztusában közölte, hogy a Tisza mentén a 16 páros állományból csak két párnak volt fiókája, de ott is csak egy-egy tudott kirepülni. Ez a tapasztalat országosan is érvényes.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője kiemelte, hogy az aszály hatására a fekete gólyákhoz hasonló különleges fajok 5-10 év alatt tűnhetnek el egy-egy régióból.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.