2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Megrongálta egy férfi a budapesti Osztrák Nagykövetség épületét

2023.08.14. 10:04
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken a budapesti Osztrák Nagykövetség épületét 2022. november 2-án megrongáló és a rendőrökre baltával, majd később kalapáccsal támadó férfival szemben.

A vádirat szerint a férfi 2022 nyarától úgy érezte, hogy a rendőrség az őt érintően elkövetett cselekmények miatt „igazságtalanul” jár el, ezért abból a célból, hogy a rendőrökben félelmet keltsen, 2022. szeptember 1-én e-mail üzenetben a rendőrök tudomására hozta, hogy a jövőben ezt a fajta hozzáállást meg fogja torolni.

Ilyen előzményeket követően a férfi 2022. november 2-án megjelent a budapesti Osztrák Nagykövetségen, és mivel nem engedték, hogy a nagykövettel bejelentkezés nélkül beszéljen, a nála lévő baltával és vésővel megrongálta a nagykövetség épületét. A kiérkező rendőrök felszólították a férfit, hogy a kezében lévő baltát és vésőt tegye a földre, azonban ő ennek nem tett eleget, a baltát felemelve a rendőrök felé lépett, és közölte velük, hogy „Ha közelebb jöttök, megöllek benneteket!”. A férfi a rendőrök többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó letenni a baltát és a vésőt, ismételten a megölésükkel fenyegette meg a rendőröket, akik abból a célból, hogy az ellenállását megtörjék, többször is könnyfakasztó gázt használtak vele szemben.

A férfi ennek következtében a rendőrök elől hátrálni kezdett, majd hirtelen – azért, hogy a vele szemben jogszerűen intézkedő rendőrt megölje – a baltát felemelve megindult az egyik intézkedő rendőr felé, és erőteljes, célzott mozdulattal a rendőr feje, illetve nyaka felé csapott, aki azonban a csapást észlelve hátralépett, így a férfi nem találta el őt.

A rendőrök ezt követően a férfit földre vitték, majd a kiérkező erősítés segítségével megbilincselték, és előállították a BRFK VI. Kerületi Rendőrkapitányságra.

A kóros elmeállapotú férfi a rendőrök fenyegetésével továbbra sem hagyott fel, és több fenyegető üzenetet küldött elektronikus úton az egyik vidéki rendőrkapitányság és a BRFK VI. Kerületi Rendőrkapitányság rendőreinek.

Később, a történtek miatt a Terrorelhárítási Központ rendőrei 2023. január 20-án megjelentek a férfi lakóhelyén azért, hogy a férfit kihallgatás céljából a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségre előállítsák.

A férfi a lakóhelyén megjelenő rendőröket nyomban az intézkedés megkezdésekor a kezében lévő kalapáccsal fenyegetni kezdte, a kalapácsot többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó letenni, majd amikor a rendőrök az ellenállásának megtörése érdekében vele szemben elektromos sokkolót alkalmaztak, a férfi a kalapácsot nagy erővel közéjük dobta. Mivel a rendőröknek sikerült kitérniük a feléjük repülő kalapács útjából, a támadásban személyi sérülés nem történt.

Az aljas indokból, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt folytatott ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség

 – a vádlott kóros elmeállapotára tekintettel – vádiratában a férfi kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta.