Jelentősen nőnek a gyorshajtás büntetési tételei, itt a teljes lista

DSOKI20160421007
2023.08.15. 07:12
A hétfőn megjelent Magyar Közlönyben olvasható, hogy szeptember 1-jétől emelkedik a gyorshajtásért járó bírság összege.

A kormány szeptember 1-jétől megemeli a sebességhatár átlépéséért járó bírságok összegét – olvasható a hétfőn megjelent Magyar Közlönyben.

Az alábbi táblázatban láthatjuk, hogy az egyes megengedett sebességhatárok átlépése esetén mekkora bírsággal kell számolni.

mk sh20230815
Fotó: Magyar Közlöny

Tehát láthatjuk, hogy amennyiben a megengedett legnagyobb sebesség 50 kilométer/óra, akkor 15 kilométer/órás átlépés esetén 39 000 forint a bírság összege, ha viszont 75 kilométer/órával lépjük át a határt, tehát 125 kilométer/órával hajtunk, akkor már az előbbi tízszeresét, vagyis

390 000 FORINT BÍRSÁGOT KAPUNK.

Mint arról korábban írtunk, Karácsony Gergely főpolgármester drasztikusan csökkentené a halálos balesetek számát Budapesten. A főváros ezért negyvenöt új sebességmérőt bérel, és helyez ki már a budapesti utakon.

Lépni kellett

Az utóbbi időben megszaporodott a gyorshajtások száma Magyarországon. Mint ismert, július 1-jén a hajnali órákban egy módosított, 690 lóerős Mercedes AMG az Árpád hídon haladt a budai irányba, amikor a sofőr elvesztette az uralmát az autó felett, majd többször megpördült, és átszakítva a szalagkorlátot, elgázolt egy biciklist.

Karácsony Gergely az eset után rendszerszintű problémáról beszélt. A rendőrség július 21-én éjjel több órán át mérte az Árpád hídon közlekedő autók sebességét, és a Pestről Budára tartók között 60 járműnél mértek sebességtúllépést, míg a Budáról Pestre vezető oldalon 34-en nem tartották be a megengedett sebességet.

Az ügy érdekessége, hogy május 1-jétől jelentősen szigorított a rendőrség a gyorshajtás szabályain, amely értelmében már a minimális sebességtúllépésért is bírságot kapnak a gyorshajtók – azonban ennek ellenére is nagyon sok a gyorshajtó.

(Borítókép: Sóki Tamás / MTI)