Szijjártó Péter jóváhagyta Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát

2023.08.22. 08:51
A Szijjártó Péter által vezetett tárca jóváhagyta a kijelölt budapesti ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatáról szóló határozatot, tehát Sándor Fegyir hamarosan megérkezhet Magyarországra.

A köztársasági elnök még augusztus elején írta alá az új ukrán budapesti nagykövet, Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát. Az atv.hu információi szerint 

Szijjártó Péter már megadta a miniszteri ellenjegyzést a Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatáról szóló határozathoz.

Sándor Fegyir, a kárpátaljai önkéntes katona, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt tanára még márciusban erősítette meg a hvg.hu-nak, hogy ő lehet Ukrajna budapesti nagykövete.

Az elnöki határozat akkor jelenik meg a Magyar Közlönyben, ha a leendő nagykövet, Sándor Fegyir már itt lesz és átadta a megbízólevelét a köztársasági elnöknek.

Hátrébb kerül az akta

Mint arról korábban az Index saját forrásai alapján beszámolt, az új budapesti ukrán nagykövet, Sándor Fegyir befogadó nyilatkozata hónapok óta a Sándor-palotában állt. Lapunk úgy tudta, hogy a hosszabbra nyúlt ügymenet oka valójában az volt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hónapok óta nem érhető el Novák Katalin számára.

Forrásunk akkor elmondta, Volodimir Zelenszkij hónapok óta nem talál időpontot arra, hogy a Novák Katalinnal telefonon egyeztessen, pedig bőven lenne miről beszélniük. Példaként felhozta, hogy a magyar köztársasági elnök február 24-ére, a háború kitörésének első évfordulójára kezdeményezett telefonbeszélgetést az ukrán elnökkel, ami végül nem jött össze.

Hozzátette, ez akár annak is betudható lenne, hogy Zelenszkijnek aznap nem volt erre ideje, ha belátható időn belül megvalósul a telefonos egyeztetés. Forrásunktól azonban megtudtuk, hogy az ukrán elnök azóta sem elérhető Novák Katalin számára, pedig a Sándor-palota áprilisban hat alkalommal is egyeztetést kezdeményezett az ukrán elnöki hivatalnál.

Forrásunk úgy fogalmazott, hogy a magyar fél álláspontja szerint Zelenszkij viselkedése „udvariatlanság egy másik államfővel szemben, főleg egy olyan szomszédos országéval, mint Magyarország, amely csaknem kétmillió ukrán menekültet fogadott be, és folyamatos humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának”.

Tehát ha Zelenszkij nem hajlandó felemelni a telefont a magyar államfőnek, akkor a magyar köztársasági elnök az előtte fekvő akták sorának végére helyezi az ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát

– tette hozzá forrásunk, aki azt feltételezi, hogy az ukrán elnök vélhetően azért kerüli a magyar elnökkel való beszélgetést, mert olyan témák is napirenden lennének, mint a kárpátaljai magyar kisebbségek jogfosztása vagy a Velencei Bizottság elmarasztaló véleménye.

Novák Katalin Kijevbe utazik

Az Index információi szerint a köztársasági elnök miután szerdán Kijevben találkozik az ukrán elnökkel, pénteken a Vatikánban fogadja őt a katolikus egyházfő. Mindkét találkozó témája az orosz–ukrán konfliktus lesz.

Novák Katalin ma a Kárpátaljára látogat, hogy az ottani magyarság képviselőivel találkozzon.  • Tippek
  • Lakáshitel