Izraeli turistákat támadhattak meg a budapesti metróban, reagált a BKK

2023.09.10. 11:04 Módosítva: 2023.09.10. 12:25
Két izraeli turistát megtámadtak a budapesti metróban olyan emberek, akik jegyellenőröknek adták ki magukat – közölte az izraeli sajtó. A BKK szerkesztőségünk kérdésire válaszolva reagált is az esetre.

Az esetről a Jediót Ahronót című lap hírportálja, a ynet számolt be. Közlésük szerint egy 48 éves, idegenvezetőként dolgozó nő és 65 éves édesanyja turistaként érkezett a magyar fővárosba.  Csütörtökön az egyik metró kijáratánál keveredtek konfliktusba két olyan emberrel, akik jegyellenőrnek mondták magukat.  

Az ellenőrök – akik igazolványt állítólag nem tudtak felmutatni – azt mondták nekik, hogy a jegyük nem érvényes, mert elhagyták Budapest központját, és ezért ki kell fizetniük egy elmondásuk szerint nagyjából 24 ezer forintnak megfeleltethető bírságot.

„Édesanyám nagyon jól ismeri Budapestet, és amikor azt mondta nekik, hogy nem mondanak igazat, akkor kitört a vita. Nagyon hamar rájöttünk, hogy át akarnak verni minket. Elvették az útlevelünket, és meg akartak büntetni minket. Más turistákat is megállítottak, akik leszálltak a szerelvényről, és ugyanazt mondták nekik. Mi nem fizettünk” – idézte fel a 48 éves nő, Tamar.

Elmondása szerint az ellenőrök egy olyan helyen álltak, ahol nem volt térfigyelő kamera. Végül úgy döntöttek, hogy rendőrt hívnak, és miután ez megtörtént, az ellenőrökkel is közölték ezt. Utána pedig elkezdték lefotózni őket, 

mire az ellenőrök nekik estek.

Egyikük a 48 éves nőt lökte a földre, és megpróbálta elvenni a kameráját, a másik pedig megütötte az édesanyját. Eközben az ellenőrök egyike azt mondta nekik, hogy 

zsidók vagytok, menjetek vissza Izraelbe,

miközben azt mutogatta nekik, hogy hosszú az orruk. 

Később a rendőrök is a helyszínre érkeztek, és mind a negyüket bevitték a rendőrkapitányságra kihallgatásra. A két nő panaszt tett a támadás és az antiszemita megnyilvánulás miatt. Tamar szerint a rendőrök is elismerték, hogy érvényes volt a jegyük, és csak csőbe akarták húzni őket, mégsem indítottak eljárást a két férfi ellen.

A nő elmondása szerint az egyik magyarországi zsidó szervezettől is segítséget kértek; a szervezet egyik vezetője szintén a rendőrkapitánysághoz fordult. Azt is hozzátette, hogy szerinte a rendőrök méltánytalanul bántak velük, mert 8 órát váratták őket egy folyosón, amíg a tolmács meg nem érkezett, és még csak egy pohár vizet sem adtak nekik.

Az esettel kapcsolatban kérdéseket intéztünk a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) és a Budapesti Közlekedési Központhoz (BKK) is. Amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A BKK ezt válaszolta az Indexnek 

Kérdéseinkre reagálva a közlekedési vállalat azt írta, hogy az eset kivizsgálása jelenleg is zajlik, azonban azt elismerték, hogy valóban az ő ellenőreik intézkedtek az utasokkal szemben. 

A jelenleg rendelkezésre álló információink alapján az izraeli állampolgárságú utasok érvénytelen, utazásra nem jogosító jeggyel vették igénybe a BKK szolgáltatását, ezért jegyellenőreink az ellenőrzés során pótdíjazási eljárást indítottak

– írták, megjegyezve: „az üzletszabályzat és a díjszabás alapján 25 ezer forint pótdíjat köteles fizetni az ügyfél, aki érvénytelen jeggyel utazik, a pótdíj mértéke viszont 12 ezer forintra mérséklődik, ha a pótdíjazás során a helyszínen kiegyenlítik”.

„Ismereteink szerint a pótdíjazási eljáráskor – miután az utasok átadták az útlevelüket adatfelvétel céljából – vita alakult ki az érintettek között, ezért a pótdíjazási eljárás alá vont utasok rendőrt hívtak. Ezután az ügyben érintetteket bevitték a XIV. kerületi rendőrkapitányságra kihallgatásra, melyről jegyzőkönyv készült” – írta szerkesztőségünknek a BKK, hangsúlyozva:

A rendőrségi vizsgálat jelenleg is folyamatban van, a BKK minden további lépést csak annak ismeretében tehet. Ha a vizsgálat során bebizonyosodik, hogy ellenőreink a pótdíjazási eljárás során helytelenül jártak el, és vétettek Társaságunk szabályai, illetve az erkölcsi normák ellen, akkor a BKK a legszigorúbban jár el munkatársaival szemben, mert nem tolerálja a verbális vagy fizikai bántalmazást.

A közleményt azzal zárták, hogy az esetről további tájékoztatást csak a rendőrségi vizsgálat lezárulta után adhatnak.

A BFRK is válaszolt: eljárást indítottak az ellenőrökkel szemben 

Kérdésünkre a rendőrségre azt írta, hogy: „a rendelkezésre álló adatok alapján 2023. szeptember 7-én 10 óra 20 perc körül Budapest XIV. kerületében az M1 metró Széchenyi fürdő megállójánál két BKK jegyellenőr jegyátadásra szólított fel két izraeli állampolgárt, akik kérésüknek eleget tettek” .

Az átadott jegyekről az ellenőrök megállapították, hogy azok nem érvényesek, ezért elkérték az útlevelüket, melyek visszaadását bírság befizetéséhez kötötték. Ezt az eljárást a két nő sérelmezte, akik a telefonjukkal megpróbáltak felvételt készíteni a jegyellenőrökről. Ekkor szóváltás és lökdösődés alakult ki közöttük

– fogalmaztak, hozzátéve: „a kiérkező járőrök a két jegyellenőrt előállították a XIV. Kerületi Rendőrkapitányságra, akikkel szemben a BRFK XIV. Kerületi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntett megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított, őket gyanúsítottként hallgatták ki. A két külföldit tolmács segítségével tanúként kihallgatták, orvosi ellátást igénylő sérülésük nem keletkezett” .