Tizenöt magyar egyetem is bekerült a legjobb európai intézmények közé

2023.09.20. 20:39
Több magyar intézmény is felkerült a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listájára – írta az MTI Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára Facebook-oldalára feltöltött videója alapján.

Hankó Balázs közölte, a regionális európai lista 46 ország egyetemeit vizsgálta, és a legjobb 690 intézmény közé 15 magyar egyetem is bekerült.

Az első 300-ban 

  • az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a 208.,
  • a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) a 238.,
  • a Szegedi Tudományegyetem a 242.,
  • míg a Debreceni Egyetem a 258. helyen szerepel.

A legjobb 400-ba bekerült a Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem is.

A 15 rangsorolt magyar egyetem között három egyházi fenntartású intézmény – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem – is szerepel, valamint helyet kapott a rangsorban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Soproni Egyetem is.

Hankó Balázs kiemelte: világszinten a két legismertebb és az egyetemisták által leginkább figyelt felsőoktatási rangsor a QS és a Times Higher Education, amelyek a magyar egyetemek szempontjából jelentős figyelmet érdemelnek, mivel ezek az egyetem mérete mellett számos más, a gazdasági környezet szempontjából is kiemelkedően fontos tényezőt vesznek figyelembe, például az oktatást, a kutatást és a nemzetköziesítést.

Ezen két rangsor eltérő kritériumok alapján értékeli a magyar felsőoktatási intézményeket, de gyakorlatilag lefedi a teljes magyar felsőoktatási palettát – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar egyetemek nemzetközi versenyképességének erősödése Magyarország jövőképességének kulcsa is, a modellváltás pedig elősegítette az egyetemek nemzetközi elismertségét, hozzájárulva ezzel az ország hosszú távú fejlődéséhez.

Az új fenntartói modell nemcsak az egyetemi autonómiát erősíti, hanem biztosítja a megduplázott minőségi teljesítményösztönző finanszírozást, ami növeli a pénzügyi kiszámíthatóságot és a versenyképességhez oly fontos rugalmasságot

– fogalmazott Hankó Balázs.

Az államtitkár közölte, a magyar egyetemek egyre sikeresebbek a nemzetközi megmérettetésben, hiszen míg négy éve 7, két éve 9, tavaly már 11 magyar intézmény szerepelt a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában.

Az egyetemeknek azonban olyan nemzetközi környezetben kell helytállniuk, amelyben „az Európai Bizottság a magyar kutatásokra és a nemzetköziesítésre vonatkozó döntései szándékosan versenyképességi hátrányt okoznak az ország számára” – jegyezte meg az államtitkár. Ugyanakkor kiemelte, mindennek ellenére a kormány elkötelezett a magyar egyetemek, kutatók és diákok támogatása iránt.  • Hírek
  • Hírek