ORFK: bevezetjük a testkamerák használatát

GettyImages-1245379102
2023.10.06. 14:29
A BRFK rendőrei különböző testkamerákat teszteltek az utóbbi hónapokban. Az Index megkeresésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata azt nyilatkozta, hogy pozitív tapasztalatokkal zárult az eszközök tesztelése, így a rendőrség bevezeti azok használatát.

Az Index értesülései szerint a BRFK rendőrei testkamerákat teszteltek. A rendőri vezetés azt tervezi, hogy számos nyugati országhoz hasonlóan Magyarországon is a rendőrjárőrök felszerelésének része lesz – a ruházatra rögzíthető – kamera. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata lapunk megkeresésére írásban azt válaszolta, hogy a BRFK által „kísérleti jelleggel próbahasználat alá vett kép- és hangrögzítő eszközök tesztelésének eddigi eredménye, hogy a feladatát teljesítő hivatásos állomány szolgálati/gyakorló öltözetére felszerelhető kép és hang rögzítésére alkalmas

testkamerák jelentős mértékben támogatják az egyes jogsértő cselekmények elkövetésének és a rendőri intézkedéseknek a dokumentálását, valós idejű kép- és hangfelvételek továbbítását, valamint a rendelkezésre álló felvételek tárgyi bizonyítási eszközként eljárási cselekményben történő felhasználási lehetőségét.

A rendőrség szerint a testkamerák tesztelésének pozitív tapasztalatai alapján továbbra is tervezik azok használatát.

A rendőrökkel szembeni jogsértések csökkenését várják

Korábban az Indexnek Major Róbert rendőr ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Közbiztonsági Tanszékének vezetője úgy nyilatkozott, hogy az eszköz elsősorban a rendőrt védi.

A testkamerától joggal várhatjuk, hogy a rendőrrel szembeni jogsértő magatartás drasztikusan visszaszorul

– állítja az ezredes. Szerinte ugyanakkor tagadhatatlanul előfordulnak jogsértő rendőri intézkedések, annak ellenére, hogy a rendőrség folyamatosan azon dolgozik, hogy ezeket a „vadhajtásokat" lenyesegesse. Az ezredes tapasztalatai szerint viszonylag alacsony esetszámról van szó, mégis minden ilyen rendőri magatartás megengedhetetlen.

A hazai börtönökben is használják már a testkamerákat. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) korábban az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy az eszközök segítségével visszakövethetőek, illetve utólag kielemezhetőek a rögzített események, így jelentős mértékben növelik a szakmai munka hatékonyságát.

A BvOP-nál jelenleg 17 testkamera van szolgálatba állítva, melyeket jelenleg a Központi Támogató Főosztály Műveleti Osztályának, valamint két bv.-intézetnek a munkatársai használják a napi szolgálatellátásuk során.

(Borítókép: Monika Skolimowska / picture alliance / Getty Images)