Csak tízből három magyar fújja ki helyesen az orrát

2023.10.31. 10:11
A Sterimar friss kutatási eredményei alapján a magyarok közül csak tízből három (32 százalék) fúj rendesen orrot. Honfitársaink 64 százalékát kimondottan zavarja a szipogás, sokkal jobban, mint ha valaki kifújja az orrát. Minden tizedik magyar pedig egyenesen kimondja: aki náthás, az maradjon otthon. És ha már megfázás, még nem késő elsajátítani a megfelelő orrfújást, hogy kevesebb betegséggel vészeljük át az ősszel menetrend szerint beköszönő náthaszezont.

Így fújnak orrot a magyarok

A Sterimar friss kutatási eredményei alapján a magyarok 68 százaléka nem megfelelően fúj orrot, ami azért probléma, mert a helyes orrfújással akár betegségeket is megelőzhetünk, ha pedig esetleg már megbetegedtünk, akkor lerövidíthetjük azok időtartamát. Ami, valljuk be, dübörgő náthaszezonban egyáltalán nem hátrány, sőt.

Honfitársaink 16 százaléka egyszerre mind a két orrlyukából erősen, ugyanennyien pedig szintén egyszerre két orrlyukból kíméletesen fújnak orrot. Egyik variáció sem helyes, hiszen ilyenkor pont ellentétes hatást érhetünk el, és az orrváladék könnyen az orrmelléküregbe vagy a középfülbe juthat, ami különféle szövődményekhez vezethet (pl. arcüreggyulladás, fülgyulladás).

A válaszok alapján a magyarok legnagyobb része (36 százalék) befogja ugyan az egyik orrlyukát, de utána a másikat erősen fújja, ami abból a szempontból nem lenne baj, hogy elérik vele a célt, azaz kijut a váladék, de mindeközben irritálhatják a nyálkahártyát.

32 százalék fúj rendesen orrot, azaz úgy, hogy az egyik orrlyukát befogja, miközben a másikat kíméletesen kifújja.

A nők ügyesebbek ezen a téren, 38 százalékuk rendesen fúj orrot, míg a férfiaknak pusztán a negyede (26 százalék). Ha a kíméletes orrfújás nem lenne elég, akkor érdemes a váladékot fellazítani, hogy ne kelljen túl erősen fújni. A kutatásból kiderült, hogy csak a magyarok 15 százaléka tudja, hogy a töményebb sóoldatot tartalmazó tengervizes orrspray-k hatékonyak orrdugulás esetén, ráadásul használatuk esetén a hozzászokás esélye sem áll fenn.

A nátha és a közösségi élet

Ha esetleg már leterített minket a nátha, akkor óhatatlan, hogy szipogunk és gyakran fújunk orrot. Kézenfekvő lenne, hogy ilyenkor otthon maradjunk. A felmérésben részt vevők 12 százaléka gondolja, hogy ha valaki náthás és folyik az orra, akkor maradjon otthon. Ám ha erre nincs lehetőség, akkor bizony meg kell küzdenünk az orrfolyással – akár nyilvános helyen is.

A magyarok harmadának ez problémát okozhat, mert ennyien utálnak emberek előtt orrot fújni. 6 százalék olyannyira, hogy inkább halkan szipog, 26 százalék pedig próbál elvonulni, és úgy fújja ki az orrát. A szipogás azonban – ugyan számos kultúrában jóval illendőbb, mint az orrfújás – nálunk kimondottan zavaró.

Honfitársaink 64 százalékát sokkal jobban zavarja az, ha valaki szipog, mint ha kifújja az orrát. 

Ha náthásak vagyunk, és a bedugult orrtól aludni sem tudunk, akkor nyugodtan bevethetünk érszűkítő orrspray-ket, de mindenképp figyeljünk oda arra, hogy ezeket legfeljebb 5-7 napig szabad alkalmazni, mert károsíthatják az orrnyálkahártyát, és könnyen hozzájuk is szokhatunk. Tengervizes orrspray-t viszont a hozzászokás kockázata nélkül lehet alkalmazni az orr kitisztítására, valamint az esetleges váladék fellazítására – ezzel a nők 65 százaléka tisztában van, míg a férfiaknak pusztán az 51 százaléka.