Újabb részletek láttak napvilágot a győri Audi-botrányról

2023.11.10. 12:22 Módosítva: 2023.11.10. 12:26
Több mint 500 millió forintot sikkaszthatott az Audi-szakszervezet egyik elnökségi tagja, míg a másik bilincsben elhurcolt vezető a csaknem 70 millió forint elcsalt összeg egy részét szerencsejátékra költötte. Indítványozták a letartóztatásukat.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség indítványozta az Audi-szakszervezet két elnökségi tagjának letartóztatását, akiket bilincsben vittek el csütörtökön a bizalmi értekezletükről.

A két férfi ellen különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz a rendőrség – olvasható az ügyészség közleményében.

Az Index is írt arról, hogy csütörtök reggel tartották az Audi Hungária Független Szakszervezet bizalmi értekezletét, ahonnan a rendőrök bilincsben vittek el két elnökségi tagot.

Az ügyészség közleménye szerint megalapozott a gyanú, miszerint az egyik elnökségi tag 2019-ben létrehozott egy Kft.-t, melynek egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője lett. 

A gazdasági társaság a létrehozását követően két év alatt 536.892.500 forint értékben állított ki fiktív számlákat az érdekképviseleti szerv felé, melyek mögött valós tevékenység nem húzódott.

A számlák ellenértékének kifizetését az érdekképviselet részéről minden esetben maga a terhelt teljesítette a saját ügyvezetése alatt álló cég felé.

Mivel a gyanúsított cége egyéb számlázási, üzleti kapcsolattal nem rendelkezik, kizárólag az érdekképviseleti szervvel áll gazdasági kapcsolatban, így megalapozott a gyanú, hogy a terhelt az autógyártó cég érdekképviseleti szerve vagyonának megszerzése céljából hozta létre.

A férfi az érdekképviseleti szerv beszámolóit több esetben ellentmondó tartalommal maga nyújtotta be a bíróságra. A beszámolókat könyvvizsgáló nem vizsgálta, holott az kötelező lett volna.

A gyanúsított az elkövetési idő alatt tíz ingatlant vásárolt, melyeket a testvérének ajándékozott, mikor hírt kapott az eljárásról. Kilenc ingatlant mégis zár alá vettek. 

A másik elnökségi tag igazolható jogcím nélkül 60.397.338 forintot vett fel készpénzben az érdekképviseleti szerv bankszámlájáról, mely összeg egy részét befizette a saját bankszámlájára, más részét online szerencsejátékra költötte.

Az ügyészség álláspontja szerint mindkét férfival szemben megállapítható a szökés-elrejtőzés veszélye, emellett részükről tartani kell az eljárás nehezítésétől, továbbá a bűnismétlés lehetőségét is szükséges megakadályozni, ezért a terheltek letartóztatására tett indítványt.