Vesztegetéssel próbálta meghosszabbítani letelepedési engedélyét egy kínai férfi

2023.11.29. 19:53
Gyanúsítottként hallgatott ki a Fővárosi Nyomozó Ügyészség egy kínai állampolgárságú férfit, aki 300 ezer forintot akart átadni az idegenrendészeti eljárását folytató rendőröknek.

A férfi és felesége hosszabb ideje Magyarországon élnek, ám nemzeti letelepedési engedélyük meghosszabbítására lett szükség. Kérelmük vizsgálatakor a rendőrök a házaspár budapesti lakóhelyén jegyzőkönyvet vettek fel – közölte az ügyészség.

A megalapozott gyanú szerint, az idegenrendészeti eljárás során a kínai férfi arra kérte a hivatalos személyeket, hogy vegyenek fel új jegyzőkönyvet, amelyben a korábban felvett hivatalos iratban foglaltakkal ellentétes, valótlan adatok szerepeljenek. A rendőrök a kérésnek nem tettek eleget.

A külföldi férfinek és feleségének az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon való megjelenése érdekében november 21-én két rendőr idézést kézbesített.

A rendelkezésre álló adatok szerint az idézés átadása után a férfi 300 ezer forinttal a kezében a rendőrök után ment, amit mindenáron át akart adni nekik azért, hogy kérelmüket a hivatalos személyek – kötelességüket megszegve – kedvezően bírálják el.

A hivatalos személyek nem fogadták el a pénzt.

A férfi az utcára is követte az eljáró hivatalos személyeket, majd beült a rendőrautó hátsó ülésére, ahol a még mindig nála lévő pénzt akarta továbbra is átadni, majd a kocsiba betenni. A férfi a rendőrök többszöri felszólítására sem szállt ki a kocsiból, végül megbilincselték és előállítottak.

A nyomozó ügyészek még az elkövetés napján minősített hivatali vesztegetés bűntettének gyanúja miatt hallgatták ki a férfit, a gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését. Az elkövető szabadlábon védekezik.