2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Orbán Viktor bejelentést tett a kegyelmi ügyről, alkotmánymódosítást nyújtott be

D KOS20240125004
2024.02.08. 15:50 Módosítva: 2024.02.08. 20:05
Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tett a bicskei pedofilügyben hozott köztársasági elnöki kegyelmi döntéssel összefüggésben. A kormányfő alkotmánymódosítást nyújtott be.

K. Endrét, a bicskei gyerekotthon korábbi igazgatóhelyettesét a bíróság kényszerítésért jogerősen három év négy hónap börtönre ítélte. Ahogy arról beszámoltunk, a férfi az egyik gyermekáldozat nevében írt meg egy vallomást, ami arról szólt, hogy az igazgató elleni vádak kitalációk, vallomását a sértett visszavonja.

Az ellenzék Novák Katalin lemondását követeli a bicskei pedofilügyben hozott, K. Endrét érintő kegyelmi döntésének nyilvánosságra kerülése óta. A köztársasági elnök leszögezte, hogy „az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is”.

A magyar közélet elmúlt napjait tematizáló ügy nagy vihart kavart, a Demokratikus Koalíció méltatlansági eljárást kezdeményezett Novák Katalin ellen, pedofilellenes törvényjavaslattal is jelentkeztek, amely többek között megtiltaná, hogy elnöki kegyelemben részesüljenek a gyermekek szexuális bántalmazásában részt vevő bűnözők. A Momentum péntekre tüntetést szervezett a Sándor-palota elé.

Orbán Viktor: Alkotmánymódosítást nyújtottam be

Orbán Viktor Facebookon közzétett videóját azzal kezdte, személyes meggyőződése, hogy pedofil elkövetőknek nincs kegyelem.

„Kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről, de nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel. Van öt gyermekem és hat unokám, ha valakik hozzányúlnának, az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani vagy miszlikbe vágni” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök bejelentette: alkotmánymódosítást nyújtott be a kormány nevében,

amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Ideje rendezni ezt a kérdést.

Dobrev Klára: Novák Katalinnak mennie kell

„Orbán mai videóüzenete nyílt beismerése annak, hogy Novák Katalinnak mennie kell” – reagált a döntésre Dobrev Klára.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, árnyék-miniszterelnöke úgy fogalmazott, hogy

Novák Orbán Viktor szerint is alkotmányellenesen döntött. Egy vérszegény alaptörvénymódosítás nem elég, egyetlen dolog jelenthet megoldást, a köztársasági elnök azonnali leváltása.

Dobrev Klára hozzátette: „Szégyen, hogy éppúgy, ahogy Novák Katalinnál, úgy ma Orbán Viktornál is elmaradt a szembenézés, a bocsánatkérés és a felelősségvállalás. Újra bebizonyosodott: a hatalom valójában nem a gyerekeinket védi, hanem a saját kutyájuk kölykeit”.

Donáth Anna: Novák Katalinnak ezek után még inkább le kell mondania

„Orbán Viktor kimondta: Novák Katalin egy pedofilsegítőnek adott kegyelmet. Ennyi a lényeg. És hiába akarja demonstrálni, hogy benne nincs irgalom a gyermekbántalmazókkal szemben: Varga Judit és Novák Katalin elmozdításáról nem beszélt. A tettek beszélnek. Márpedig a tett az, hogy a pedofilsegítő szabad, és Orbán Viktornak szava sincs azokra, akik elengedték” – írta Facebook-oldalán a Momentum elnöke, EP-képviselője.

Novák Katalinnak ezek után méginkább le kell mondania. Holnap találkozunk a Sándor-palotánál

– hangsúlyozta Donáth Anna.

Dúró Dóra: Novák Katalinnak vállalnia kell a politikai következményeket

Dúró Dóra is reagált Orbán Viktor bejelentésére. A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője kifejtette: „Orbán Viktor bejelentette, hogy az elnöki kegyelemből a jövőben kizárja a pedofil bűnelkövetőket - én ugyanezt nyújtottam be a tegnapi napon, de nem szűkítve a kört kifejezetten a pedofilokra: egyetlen vádlott, illetve elítélt se kaphasson kegyelmet pedofíliához kapcsolódó ügyekben, például az elkövetőnek falazók vagy a zsarolók se. Szégyen, hogy erre egyáltalán szükség van, mert olyan köztársasági elnöke van Magyarországnak, akinek magától nincs annyi erkölcsi érzéke, hogy ezeket az eseteket kizárja”.

Ugyanakkor a miniszterelnök jövőre nézve is csak félmegoldásnak minősülő bejelentése figyelemelterelés, Novák Katalinnak igenis vállalnia kell a politikai következményeket, és távoznia kell az államfői székből

– hangsúlyozta Dúró Dóra, hozzátéve: „A Mi Hazánk február 13-án, kedden 18 órától fáklyás felvonulást tart és gyertyagyújtással emlékezik a bicskei gyermekotthon azon áldozatára, aki öngyilkos lett”.

MSZP: Novák Katalin és Varga Judit is méltatlanná vált pozíciójára

Az MSZP szerint „Orbán Viktor miniszterelnök hiába kezdeményezett alkotmánymódosítást a kormány nevében, amely ezután lehetetlenné teszi, hogy elnöki kegyelemben részesülhessen az, aki kiskorú gyermekek sérelmére bűncselekményeket követett el, ez nem menti fel a felelősség alól sem a kormányt, sem a miniszterelnököt, sem Novák Katalint vagy Varga Juditot. Az ügynek ezzel nincs vége”.

A szocialisták úgy látják, „a miniszteri ellenjegyzés a köztársasági elnök határozatáról azt jelenti, hogy a kormány átvállalta a politikai felelősséget az Országgyűlés előtt a köztársasági elnöktől ezért a döntésért. Ha átvállalta, akkor a kormány fejének, vagyis a több napon át hallgató miniszterelnöknek vállalnia kell a következményeket, ki kell vizsgálni az ő felelősségét is ebben az ügyben”.

Az MSZP hangsúlyozta: „Erkölcsileg és morálisan elfogadhatatlan az, ami történt. Egy pedofil bűnöző bűnsegédje nem részesülhet elnöki kegyelemben. Éppen ezért a mai napon az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, hogy a kegyelmezési jog mielőbb felülvizsgálatra kerüljön. A közfelháborodás csak akkor lesz csillapítható, és az ügy csak akkor kerülhet nyugvópontra, ha az ügyet kivizsgálják, a felelősöket pedig kérdőre vonják vállalhatatlan tettükért”.

Novák Katalin és Varga Judit is méltatlanná vált pozíciójára, az MSZP szerint ezért a Fidesznek vissza kell hívnia Varga Juditot az EP-listájának éléről, mindkettőjüknek távozni kell a közéletből, Orbán Viktornak pedig szintén vállalnia kell minisztere korábbi döntéséért a felelősséget

– fogalmazott az MSZP.

Ungár Péter: Ez a mostani botrány nem a betegség, hanem a tünet

Az LMP társelnöke a Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy látniuk kell az Alaptörvény-módosítás konkrét szövegét, de pártja elvi szinten támogatni tudja a javaslatot. Ugyanakkor azt is írta:

Egyrészt ez az áldozatoknak semmilyen megnyugvást nem hoz, tehát legfeljebb részmegoldás. A történet úgy lesz kerek, ha Novák Katalin és Varga Judit elmagyarázzák végre miért történt meg ez, és miután ezt megtették benyújtják a lemondásukat. Én arra számítok, hogy ez meg is fog történni. Nem azért, mert bárki ezt mondja, hanem azért, mert Orbán Viktor mondatai alapján ők nem kaptak kegyelmet, politikai értelemben végük van.

Ungár Péter azt is megjegyezte, hogy Novák Katalin vagy Varga Judit nem azért kerültek pozícióba, mert alkalmasak annak a betöltésére, hanem azért, mert nem jelentettek veszélyt Orbán Viktor hatalmára, és sok követőjük van a közösségi médiában.

Orbán Viktor pedig azért nem szólalt meg már a botrány másnapján, mert nem elvi, hanem pragmatikus döntést akart hozni. Mert azt belátni, hogy itt többen súlyosan hibáztak nem egy hétig, hanem kettő percig tartott volna. Ez a mostani botrány nem a betegség, hanem a tünet. Rendkívül súlyos, embereknek elviselhetetlen fájdalmat okozó tünet

– fogalmazott az LMP társelnöke.

Hozzátette: a betegség azonban az, hogy „olyanok vezetik ezt az országok, akik már semmit sem gondolnak komolyan, akik a hatalmat nem töltik ki semmivel, és minden, amit mondanak, csak szlogen.”

Párbeszéd – Zöldek: Ez eső után köpönyeg

Orbán Viktor Novák Katalin kegyelmi döntésére reagáló videója a Párbeszéd – Zöldek szerint nem más, mint színtiszta beismerő vallomás.

Először is tisztázzuk: nem csak az a gyermekbántalmazó, aki ténylegesen pedofil bűncselekményt követ el, azaz gyerekeket szexuálisan bántalmaz, megerőszakol. Az, aki az ilyen bűnözőket védi, az ügyüket elhallgatja, eltussolja, őket mentegeti, kegyelemben részesíti, kitünteti, ugyanolyan bűnös! Orbán Viktor mostani nyilatkozatával nem tesz mást, mint sokadik alkalommal gyáván megfutamodik egy menthetetlen ügy elől

– közölte az ellenzéki párt.

Továbbá azt is írták a Facebook-oldalukon, hogy Orbán Viktor bejelentése eső után köpönyeg, és nem válasz arra, hogy Novák Katalin miért adott kegyelmet a bicskei pedofil-ügyben.

A Párbeszéd – Zöldek ezért követeli, hogy a mindenkori köztársasági elnök – így Novák Katalin is – indokolja meg a kegyelmi döntéseit; erről egyébként a párt határozati javaslatot is benyújtott. Azt is követeli a párt, hogy Novák Katalin azonnal mondjon le.

Jobbik: A kormányfő helyett Novák Katalinnak kell bejelentést tennie

A Jobbik – Konzervatívok szerint a személyes felelősség beismerése elől kétségbeesetten menekülő Novák Katalin becsületét még a kormányfő által „gyors szemfényvesztő terelésként” benyújtott alaptörvény módosítás sem fogja megmenteni.

Egy jövőbeli alaptörvény módosítás nem fogja meg nem történté tenni Novák Katalin gyalázatos tettét és bűnét. Ezt csak és kizárólag a lemondásával tudja orvosolni. Így a kormányfő helyett a köztársasági elnöknek kell bejelentést tennie arról, hogy lemond

– közölte a párt a Facebook-oldalán.

(Borítókép: Orbán Viktor 2024. jaunár 15-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)