Schiffer András elmondta, mi lehetett Orbán Viktor fejében Sulyok Tamás kiválasztásakor

2024.02.22. 20:26
Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi társelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában fejtette ki meglátásait arról, miért éppen Sulyok Tamásra eshetett a Fidesz–KDNP – pontosabban Orbán Viktor – választása.

Csütörtökön jelentette be a Fidesz–KDNP, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik a Novák Katalin lemondása után megüresedett köztársasági elnöki posztra.

Schiffer András az InfoRádiónak adott interjújában a döntés körülményeiről, illetve Sulyok Tamásról a következő kijelentéseket tette:

  • Sólyom László után Sulyok Tamás lehet a második államfő, aki az Alkotmánybíróság elnökéből válik államfővé, ami Schiffer András szerint egyáltalán nem ritka jelenség az európai politikában. Hozzátette, „kötve hiszi, hogy Orbán Viktor Sólyom László szellemét szeretné megidézni, és azt is, hogy egy Sólyom László típusú figurát szeretne a nyakába venni”.
  • Schiffer András szerint Orbán Viktor fejében az lehet, hogy ő most egy Mádl Ferenchez hasonló, pártpolitikától távolabbi elnököt szeretne. „Mádl Ferenc nélkül Orbán Viktor a büdös életben (…) nem tudta volna a jobbközépet befoglalni 1994 után” – fogalmazott az ügyvéd.
  • „Mádl Ferencnek szervezetileg soha nem volt köze semmilyen párthoz, az állampárthoz sem, de a demokratikus pártokhoz sem. (…) Sulyok Tamás sem volt tudomásom szerint soha egyetlen pártnak se tagja még egy röpke időre sem” – jegyezte meg Schiffer András.
  • Schiffer András úgy látja, Orbán Viktor Sulyok Tamással sok kockázatot nem vállalt be, amit Novák Katalinnál igen. Ilyen az életkor – hogy az elnök már ne akarjon később visszatérni a pártpolitikába – a pártpolitikai függetlenség, illetve a szakmai kompetencia és hozzáértés, hogy „kellően megfontolt” legyen a kritikus döntéseknél.
  • A miniszterelnök Sulyok Tamás melletti voksának erős külpolitikai indíttatása is volt Schiffer András szerint, mivel „kétségtelen az akadémiai tudása az európai uniós jogról”, megválasztása pedig „üzenet a brüsszeli központ felé, hogy azért ez mégsem egy a diktatúra posványában elsüllyedt ország”.
  • Schiffer András megjegyezte azt is, hogy Sulyok Tamás rokona volt Sulyok Dezső, aki a szovjet megszállás utáni antikommunista jobboldal „ikonikus figurája”, és „sokadlagosan lehetett egy olyan motivációja is Orbánnak, hogy ezzel a rokoni szállal a jobboldali magnak, törzsbázisnak az identitását is lehet erősíteni”.
  • Amikor a magyar nemzeti egység meglétéről kérdezték, Schiffer elmondta, feltételezi, hogy „van valami közös alap pártállástól, világnézettől függetlenül”, és a köztársasági elnöknek az lenne a feladata, „hogy azt, ami közös, időről időre felmutassa” – viszont ez Magyarországon „hosszú ideje egy nagyon nagy adósság”.

Az Indexen részletesen bemutattuk Sulyok Tamás szakmai pályafutását ebben a cikkünkbenAz ellenzéki pártok reakcióit a Fidesz–KDNP választottjáról ebben az anyagunkban gyűjtöttük össze. 

Az Index Schiffer Andrással készült februári interjúja a Konkrétan Rónai Egonnal című műsorból az alábbi videóban tekinthető meg.