Karsai Dániel: Ne kelljen eltűrnöm egy emberhez teljesen méltatlan helyzetet

2024.02.23. 06:18
Karsai Dániel alkotmányjogász a kegyelmi ügyről, a jelenlegi egészségi állapotáról és az élet végi döntés jogáról is beszélt a Szabad Európának adott interjújában.

Amíg a passzív és aktív kommunikáció megy, nem fogom feladni, de az élet végi döntéshez való jogot mindenképpen meg akarom kapni, hogy ne kelljen eltűrnöm egy emberhez teljesen méltatlan helyzetet – hangsúlyozta Karsai Dániel a Szabad Európának adott interjújában.

Karsai Dániel többek között arról is beszélt, hogy

  • A strasbourgi per ügyében várhatóan májusban lesz döntés.
  • Egyre romlik az egészsége, gyakorlatilag a teljes önállótlanság állapotában van.
  • Nem hozta meg az élet végi döntést, és ameddig a passzív és aktív kommunikáció megy, nem fogja feladni, ugyanakkor a jogot mindenképpen meg akarja kapni, hogy ne kelljen eltűrnie egy emberhez teljesen méltatlan helyzetet.

Mint korábban megírtuk, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította az ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel öccsének, Karsai Péternek a kezdeményezését, amely az eutanázia kérdését bocsátotta volna népszavazásra. 

Az alkotmányjogász pár nappal később közölte, hogy „a Nemzeti Választási Bizottság álláspontja alkotmányjogi szempontból tarthatatlan”, ezért a Kúriához fordul. Azóta kiderült, hogy Karsai Dániel nem tesz le az eutanáziával kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről, és kérelmet ad be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.