Majdnem négyszázezer ívig jutottak a nemzeti konzultáció meghekkelői

2024.02.23. 17:44
Pénteken az aHang és az Egységes Diákfront bejelentette: közel négyszázezer üres vagy érvénytelen konzultációs ívet gyűjtöttek össze, tovább hogy egy „Stop propaganda” feliratú busszal indulnak országjárásra.

Az aHang és az Egységes Diákfront január végéig 398 327 üres vagy érvénytelen konzultációs ívet gyűjtött össze, amit összesen 126 dobozba pakolva be is mutattak. A sajtótájékoztatóra begurult az a „Stop propaganda” feliratú busz, amellyel országjárásra indulnak.

Szalóki Viktor, az aHang szóvivője elmondta, a gyűjtés idején összesen 838 leadópontot tudtak megnyitni országszerte, 640-nél is több magánember vállalta, hogy a saját házában, lakásában vagy postaládájában gyűjti az íveket, emellett pedig több mint 30 civil szervezet és szakszervezet, 9 ellenzéki párt és mozgalom, valamint közel két tucat vállalkozás és cég döntött úgy, hogy részt vesz a projektben.

A sajtótájékoztatón kiderült: a héten közérdekű adatigénylést nyújtottak be a Miniszterelnöki Kabinetirodának, hogy megtudják, hány ívet nyomtattak ki, hányat postáztak belföldre és külföldre, mennyi esetében volt sikertelen a kézbesítés, mennyi érvénytelen ívet kaptak vissza, hányan töltötték ki online a konzultációt, valamint hogy hol, hogyan, hány emberrel, mennyi munkaórában történt a feldolgozás, és azóta mi történt az ívekkel.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő január végén jelentette be, hogy több mint 1,512 millióan töltötték ki a nemzeti konzultációt.