Meghátrált a kormányhivatal, fordulat a veszélyes hulladékot tároló sárbogárdi cég ügyében

2024.02.29. 10:42
Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője a közösségi médiában számolt be arról, hogy a kormányhivatal visszavonta annak a sárbogárdi cégnek az engedélyét, amelynek korábban 10 ezer tonna akkumulátor tárolására és azzal való kereskedelemre adtak ki engedélyt.

Mint azt korábban az Index is megírta, közvetlenül a lakóházak szomszédságában található az az ipartelep Sárbogárdon, ahol tonnaszámra tárolják az iváncsai akkumulátorgyár selejtes termékeit.

Az esetről elsőként a Párbeszéd – Zöldek párt számolt be, akik bíróságon támadták meg a sárbogárdi cég engedélyét, mivel véleményük szerint megengedhetetlen kockázatot jelent egy olyan telepen tárolni a veszélyes hulladékot, ami közvetlen összeköttetésben van a település vízbázisával.

Most Tordai Bence a Facebookon írta meg, hogy a kormányhivatal visszavonta a sárbogárdi cég engedélyét.

Győzelem a sárbogárdi akkulerakat ügyében! Sikerre vezetett a társadalmi és politikai nyomás: a kormányhivatal visszavonta a CB Engineering Kft. veszélyeshulladék-kereskedelmi engedélyét, és Sárbogárd városa is megtiltotta a lakóházak melletti csarnok akkutárolásra való használatát

– olvasható a bejegyzésében.

Az ügyet Orosvári Zsolt, egy helyi férfi tárta fel Jávor Benedekkel, a Párbeszéd – Zöldek EP-listavezetőjével közösen.

Február 16-án elsőként adtam hírt arról, hogy valami bűzlik Sárbogárdon. Fényképes bizonyítékkal szolgáltunk, majd nyilvánosságra hoztuk a Fejér Vármegyei Kormányhivatal által kiadott engedélyt, amely szerint tízezer tonna veszélyes és nem veszélyes akkuhulladékot akartak tárolni a sárbogárdi Árpád úton, közvetlenül a lakóházak mellett

– írja Tordai Bence.

Az ellenzéki politikus hozzátette, hogy a helyi civilekkel, Jávor Benedekkel és a Párbeszéd – Zöldek szakértői csapatával kérdéseket és beadványokat intéztek a kormányhivatalhoz, a katasztrófavédelemhez, az érintett cégekhez és a városvezetéshez, valamint büntetőfeljelentést is tettek az ügyben. 

Hétfőn a parlamentben interpelláltam az illetékes miniszterhelyettest, aki akkor még azt állította, hogy minden a legnagyobb rendben, a jogszabályok betartásával történik. […] Az, hogy két nap alatt visszavonulót fújt az akkuipart hűen kiszolgáló fideszes pártállam, jól mutatja, hogy mekkora ereje van a helyi közösségeknek és a nyilvánosságnak

– emelte ki a frakcióvezető.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.