Gyurcsány Ferenc: Egyetlenegy erős, meghatározó politikai erő van, ezek mi vagyunk

2024.04.21. 15:02
Gyurcsány Ferenc a Facebookon közzétette a kampánynyitót követő DK-kongresszus rövidített videóját, amelyben többek között azt ígéri, hogy – mint egyetlen erős, meghatározó politikai erő – szolidáris, szabad, nyugatos világ részeként tartja fenn Magyarországot.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és frakcióvezetője a múlt heti kampánynyitót megelőző kongresszuson mondott – eddig nem nyilvános – beszédét Facebookon tette közzé, némileg rövidítve, egy 15 perces videó formájában.

A kongresszuson annak a véleményének adott hangot, hogy az, amitől rendetlenségérzésünk van, ami elveszett, az a tekintély. Annak, hogy a politikai, közéleti tekintélynek a porladását látjuk, a hálózatosodó virtuális társadalom és világ a fő oka. Valójában mindenki szerkesztő, mindenki író, mindenkinek diktafonja van, mindenki véleményvezér, mindenki közösséget szervez, minden álláspontnak van alternatív álláspontja, minden tekintély kikezdhető ebben a világban, amire nincs válasz.

Mindaz, ami együtt tartotta a világot, hit, vallás, egyház, hétköznapi erkölcsök, minden szétesett. Ennek a szétesésnek vagyunk a közepén.

Azt is hiszem, hogy ma a magyar politikai valóságban egy intellektuálisan, politikailag, emberileg biztos pont létezik, amely ezt a munkát érdemben végzi, az a Demokratikus Koalíció

– hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, aki szerint Magyarország azért nem találja helyét ebben az új világban, mert a jelenlegi kormány nem tud mit kezdeni ezzel a fajta realitással. 

A DK elnöke úgy véli, hogy Orbán Viktor ingadozik abban, hogy hol a helyünk ebben a világban, és arról elmélkedik, hogy a felemelkedő Kína és az Egyesült Államok közötti küzdelemben nekünk valahol a kettő között kell egyensúlyozni.

Mi egy felelősséget vállaló szolidáris, szabad, nyugatos világnak akarunk a részei lenni, és Magyarországot itt kívánjuk tartani. Egyetlenegy erős, meghatározó politikai erő van, ezek mi vagyunk

– szögezte le a politikus.

Gurcsány Ferenc elmondta, hogy győzelmük esetén Magyarországot történelmi értelemben fogják kormányozni, és nem azért, mert felsőbbrendűnek tartaná magukat, hanem azért, mert felismerték az igazságot, és ennek megfelelően vesznek részt a politikai életben.

Azt állítjuk, hogy szabad Magyarország nem létezhet úgy, hogyha az állam vagy az állami főhatalom megmondja, hogyan kell gondolkodni, és a lehetséges alternatívák közül az egyiket kizárólagosnak nevezi meg. A mi polgári Magyarország-eszményünk szemben áll a keresztény-konzervatív Fidesz Magyarország-eszményével

– hangsúlyozta.

A DK vezetője megfogalmazása szerint amikor rendszerszinten szemben állnak Orbán világával, az nemcsak alkotmányos szembenállás a hatalom kizárólagos megszerzésére való törekvés okán, hanem eszmei szembenállás is, ezért nem kötnek kompromisszumot.

Gyurcsány meglátása az, hogy a Demokratikus Koalíciónak olyan pártnak kell lenni, ami érzi a zsigereiben, hogy az első számú feladata az, hogy együtt tartsa az országot szociális, kulturális értelemben is, mert akkor erős a nemzet, hogyha az élettapasztalataink, a hétköznapi élettapasztalataink inkább közösek, nem pedig egy világ választ el bennünket.