Mini-Dubaj: 190 ezer köbméter illegális hulladékot kell elszállítani az építkezés megkezdéséig

2024.04.23. 09:05
Miközben Rákosrendezőn az illegálisan elhelyezett hulladékok teljes becsült mennyisége meghaladja a 190 000 köbmétert, a helyiek attól is tartanak, hogy a közelmúltban történt hatalmas tűzeset sem múlt el nyomtalanul. A területet nemcsak az egészségre ártalmas körülmények miatt kell rendbe tenni, hanem azért is, mert itt épülne meg a nagy port kavaró mini-Dubaj-beruházás is.

Különös, hogy épp most gyulladtak ki a halmokban álló talpfák Rákosrendezőn. Így mindenképpen olcsóbban megszabadulhattak tőlük, mint ha el kellett volna szállítani, majd ártalmatlaníttatni kellett volna azokat. A környéken élők viszont napokig lélegezték be a mindenféle szennyező anyagot tartalmazó füstöt – így vélekedett a Népszavának Garay Klára Podmaniczky-díjas városvédő arról a hatalmas tűzesetről, amely a közelmúltban történt a mini-Dubaj-projekt számára kiszemelt területen.

A lap levélben fordult a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, hogy megtudja: mi alapján voltak biztosak abban, hogy a jelentős mennyiségű – száz méter hosszú, húsz méter széles, öt méter magasságú rakás –, 10 ezer köbméter talpfa leégése nem volt káros az egészségre, de érdeklődtek a tűz okáról is.

A katasztrófavédelmi mobil labor az oltás ideje alatt a tűz százméteres körzetében, valamint lakott területen végzett méréseket. Lakott területen határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható, de a füst szagát a környéken érezni lehetett

– jelezte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hozzátéve, hogy „a tűzvizsgálati eljárás folyamatban van, így nem tudunk bővebb felvilágosítást adni a keletkezési okokról”.

Sok munka van még a területen

Rákosrendező az elmúlt időszakban nem csak a tűz miatt kerül be a hírekbe, ez az a terület ugyanis, ahol a kormány az Egyesült Arab Emírségek bevonásával megvalósítaná a mini- vagy éppen maxi-Dubaj néven ismertté vált projektet. Az erről szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be még március végén.

A terület megtisztítását – beleértve az ott élők és a cégek kiköltöztetését és a terület kármentesítését – a magyar kormány vállalta, az ezzel összefüggő munkálatokat az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) már meg is kezdte, eddig a korábbi bérlők alig 30 százalékával sikerült megegyezni.

Ez azonban csak az egyik feladat, amit végre kell hajtani, ott van még az erősen szennyezett terület kármentése is. 

„Budapest egyik legnagyobb illegális hulladéklerakójának felszámolása zajlik. A sok esetben komoly egészségkárosító hatással bíró hulladék elszállítása a környéken élők és minden budapesti érdeke. Láthatóan eddig se az ott élőket és az érintett kerületi önkormányzatokat nem zavarta. De a minisztérium megteremti az ott élőknek és minden budapestinek az egészséges, rendezett és fejlődő környezetet” – jelezte az ÉKM, kiemelve, hogy már fel is mérték a rákosrendezői területen lévő kommunális és egyéb hulladékot:

  • a felszíni hulladéklerakással érintett terület nagysága 126 425 négyzetméter (12,6 hektár),
  • az illegálisan elhelyezett hulladékok teljes becsült mennyisége meghaladja a 190 000 köbmétert, ráadásul ennek a jelentős része az egészségre ártalmas.

Jelenleg a hulladékmentesítést és a kármentesítést célzó közbeszerzési kiírások összeállítása zajlik. A hulladékmentesítés a tervek szerint idén év végéig tart. A felszín alatti szennyezettség felmérése, illetve a mentesítésre alkalmas műszaki megoldás tervezése azonban csak 2025 szeptemberére fejeződik be. Az építkezés pedig csak a kármentesítés befejezése után kezdődhet meg.