Hamarosan sportot is felírhat receptre a háziorvos

2024.05.14. 18:53
A Mozgás Receptre programban a fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják és írják majd fel, mint gyógyító-megelőző módszert, ami a települési önkormányzatok sportlétesítményei révén kerül megvalósításra. A XII. kerületben évek óta működő rendszert országos szintre szeretnék kiterjeszteni. A mozgásnak ugyanis nemcsak a betegségek megelőzésében van szerepe, hanem komplex kezelés eszközeként hozzájárulhat az állapotjavuláshoz is – hangsúlyozták szakemberek a kezdeményezést bemutató, a Budapesti Szent Ferenc kórházban tartott sajtótájékoztatón, ahol a kardiológiai betegségek kezelésére évek óta alkalmaznak mozgásterápiát.

„Magyarországon a várható élettartam 4,5 évvel elmarad az uniós átlagtól, ami összefüggésben áll azzal, hogy a megelőzhető halálokok területén nem állunk jól. Ebben nagy szerepe van a lakosságra jellemző mozgásszegény életmódnak, 59 százalék ugyanis egyáltalán nem sportol az Eurobarométer felmérése szerint” – hangsúlyozta Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár. Rámutatott: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az ellátórendszer csupán 18 százalékában felel az emberek egészségi állapotáért, amit inkább a genetika, a környezeti hatások, legnagyobb mértékben azonban az életmód határoz meg. 

Azokban az európai uniós országokban, ahol a lakosság általános egészségi állapota a tagállamok sorában kiemelkedő, például Svédországban, csak az emberek 12 százaléka folytat mozgásszegény életmódot, ugyanez a finnek mindössze 8 százalékára jellemző. A közép-kelet-európai régióban is hazánkhoz képest kétszer annyian sportolnak Szlovéniában, ahol csak 25 százalék, és Csehországban, ahol 26 százalék nem végez rendszeres testmozgást.

Az adatok szerint naponta 37 honfitársunk hal meg KIMONDOTTAN a mozgásszegény életmód következtében, a halálozások 9,7 százaléka egyértelműen erre vezethető vissza.

Az államtitkár rámutatott: Finnország statisztikája 50-60 évvel ezelőtt volt hasonló, de az elmúlt évtizedekben hatalmas javulást értek el. „Ebből is látszik, hogy lehet a kedvezőtlen mutatókon változtatni. Nagy kihívás a várható élettartam tekintetében, hogy az uniós átlagtól még inkább (5,1 évvel) elmaradó férfiakat egészségmegőrzés szempontjából meg tudjuk szólítani. Bízunk abban, ha el tudjuk érni, hogy a NEAK finanszírozza az orvos által felírt, állapotjavulásukhoz hozzájáruló mozgásformákat, az jelentős egészségnyereséggel jár a magyar férfiak és nők számára”– emelte ki az államtitkár. 

Elsőként Új-Zélandon vezették be a Zöld recept néven futó megoldást, ami az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában is elterjedt. Svédországban és Finnországban olyan könyvecskét is kapnak a háziorvosok, amelyben leírják, hogy milyen betegségekre milyen mozgásformákat írhatnak fel. 

„Amikor Magyarországon megnyílt a lehetőség a NETA (népegészségügyi termékadó) 10 százalékát aktív életmód elősegítésére fordítani, 160 millió forintos forrással indíthattuk el a Mozgás Receptre programot”– ismertette Révész Máriusz. 

Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke (ÉMOT), a program kezdeményezője az orvostudományban ismert ténynek nevezte, hogy több mint 30 betegség megelőzésében és kezelésében játszik szerepet a rendszeres mozgás. „A cukorbetegség és a magas vérnyomás esetében régóta a terápiás ajánlások között szerepel a sport”– ismertette. Az ÉMOT elnöke arra is kitért, hogy húsz önkormányzat közreműködésével indították el a projektet, mivel a háziorvosokat és a településen működő sportlétesítményeket ők tudják összefogni. A mozgasreceptre.hu honlapon a részt vevő háziorvosokat és mozgáshelyszíneket éppúgy feltüntetik, mint a különböző betegségekre az állapotnak megfelelő sportolási lehetőségeket. 

Erdőfürdő, nordic walking Zöld receptre

Lovas László 12. kerületi háziorvos úgy látja, kétféle egészségtudatosság figyelhető meg a társadalomban: akik egészségesen étkeznek és sportolnak (ők kevesebbszer fordulnak meg rendelőjében), a másik csoportba pedig azok tartoznak, akik kontroll alatt tartják állapotukat, és szedik a felírt gyógyszereket.

„Az orvos és gyógyszer egészséges életmód nélkül mit sem ér, a mozgás mindenkinek javít az állapotán”– húzta alá. A Hegyvidéki Önkormányzat 2021-ben kereste meg azzal, hogy dolgozzanak ki terápiás mozgásprogramot, ebből kiindulva saját betegeinek 2022 óta ad Zöld receptet, a hagyományos terápia kiegészítéseként.

A kerület nyújtotta lehetőségek közül leginkább a társasági aktivitásokat használták ki előszeretettel, mint a nordic walking, kardioösvény, közös túrázások, csoportos futás, petanque. „A visszajelzések szerint ezek mentális előnnyel jártak, leginkább az időskori depresszió elkerülésére mutatkoztak hatékonynak, a fiziológiás eredmények mellett”– fogalmazott az Indexnek. A doktor elmondta, hogy túlsúlyra, magas vérnyomásra rendszeresen ad kardiorecepteket, az úszás mellett írt már fel erdőfürdőt is, ez a relaxációs séta szorongáscsökkentésre is alkalmas. 

Mozgásból életnyereség

Velkey György a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt, hogy a gyermekek egyre kevesebbet mozognak, a digitális eszközök használata, az egészségtelen nassolnivalók mind hátrányosan hatnak állapotukra, ezért számukra is hasznos lenne hasonló programok bevezetése és egészségtudatosságuk növelése.

Mint társelnök a NETA Bölcsek tanácsáról elmondta, hogy egészségügyi szakmai ismereteiket országos aktivitásokkal kötik össze. „Meggyőződésem, hogy a kórházaknak és az egészségügyi dolgozóknak ebben élen kell járniuk, egészségünk helyreállítására a legjobb módszer a mozgás, ezzel lehet legjobban megelőzni a kórházi kezelések szükségességét, a receptre felírt aktivitás ezt támogatja”– emelte ki.

Babai László hozzátette: a tavalyi évben megjelent, több tanulmányt átfogó metaanalízis szerint a mozgással kombinált rehabilitációban egy év alatt 24 százalékkal kisebb a halálozás, és az újabb szívinfarktus kialakulásának esélye, valamint 18 százalékkal kisebb a hospitalizáció.

Révész Máriusz hangsúlyozta: 40 év felett a mozgás kötelező, ha ki akarjuk tolni az egészségben töltött életévek számát, a dohányzás abbahagyása szintén kulcselem ebben.