Kiderült, folytatódnak-e az elbocsátások Iváncsán

2024.05.15. 14:20
Több száz külföldi vendégmunkást bocsátottak el az iváncsai akkumulátorgyárból múlt hét pénteken. A dél-koreai székhelyű vállalat magyarországi leányvállalata, az SK On Hungary elárulta, nem tervezik több ideiglenes bérelt munkavállaló szerződésének megszüntetését, sem a magyar munkavállalók elbocsátását.

A dél-koreai székhelyű SK On Co., Ltd. Magyarországon két akkumulátorgyárral jelen lévő leányvállalata, az SK On Hungary pénteken több száz kölcsönzött munkavállalóját bocsátotta el az iváncsai akkumulátorgyárából. A Népszava kérdésére a vállalat elárulta, hogy 609 külföldi vendégmunkás esetében szüntették meg a kikölcsönzést.

A vállalat közölte: az elbocsátások oka az volt, hogy az elektromos járművek iránti kereslet globálisan lelassult, csökkent az igény az akkumulátorokra, ami a gyártási mennyiségek rugalmas kiigazítását teszi szükségessé.

Ennek megfelelően a szerződés felbontásáról értesítettük a munkaerő-kölcsönző ügynökséget. Külföldi vendégmunkásokat, bérelt munkavállalókat alkalmaztunk, hogy megkönnyítsük a rugalmas munkaerő-gazdálkodást a termelési tervekhez igazodva. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a szerződésnek megfelelően és a szabályosan eljárva értesítettük a munkaerő-kölcsönző ügynökséget a szerződésbontásról

– írta a dél-koreai cég.

Nem terveznek több szerződést megszüntetni

A korábbi híradások arról szóltak, hogy ezernél több harmadik országbeli (a híresztelések szerint kirgiz és ukrán) munkavállalójától vált meg a dél-koreai gyártó. Komáromi üzeméből egyetlen munkavállalót sem küldött el a vállalat.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke szerint könnyen lehet, hogy múlt hét pénteki csak az első hulláma volt az elbocsátásoknak az iváncsai akkumulátorgyárban.

Jelenleg nem tervezzük több ideiglenes bérelt munkavállaló szerződésének megszüntetését. A közvetlenül alkalmazott magyar munkavállalók elbocsátását sem tervezzük

– közölte a dél-koreai SK Innovation.

Iváncsán az épülő gyár késlekedő átadása, a kimagasló selejtráta, majd az elbocsátások elemzők szerint az Orbán-kormány számára akár figyelmeztető jelként is szolgálhatnak, amely az elektromos autózásra és az azt kiszolgáló üzemekre tette fel minden tétjét – írja a lap, hozzátéve, hogy az akkumulátorgyártás gyengélkedése már a magyar ipari teljesítményen is látszik, holott ezt éppen húzóágazatként harangozta be a kabinet.