Török Gábort nagyon meglepné, ha ilyen eredmény születne az EP-választáson

2024.05.15. 12:11
Török Gábor politológust nagyon meglepné, ha a Fidesz 45 százalék alá kerülne az európai parlamenti választáson, és közben a Tisza Párt 25 százaléknál jobb eredményt érne el.

Török Gábor a Telexnek adott interjújában többek között arról beszélt,

  • Orbán Viktort felvillanyozta, hogy újra van tétje a június 9-i választásnak. Az elemző szerint a kegyelmi botrány miatt a kormányfőnek be kellett szállnia a kampányba, és talán ez jót is tett neki, mert a március 15-i beszédét messze nem tartja a legjobb szereplésének.
  • Török Gábor hangsúlyozta, „súlyos mérföldkő” lehet a választás: ha a Fidesz 45 százalék feletti eredményre lesz képes az európai parlamenti választáson, az azt jelentheti, hogy sikerült kezelni a Magyar Péter-jelenség rövid távú hatásait.
  • A kegyelmi botrány kirobbanása után mostanra stabilizálódott a Fidesz belső helyzete. Török Gábor úgy látja, az az általános narratíva a Fideszben, hogy Magyar Péter megjelenése a baloldal belügye, de egy 40 százalékhoz közelebbi eredmény felerősítheti azokat a hangokat a jobboldalon belül, amelyek szerint változásra van szükség.
  • A szakirodalom alapján a domináns pártrendszereknek egy kormányzó párton belüli törés szokott véget vetni, a Magyar Péter-jelenség még messze van ettől, de Török Gábor arra számít, sokan átgondolhatják politikai jövőjüket, ha úgy alakul a választás.
  • A politológust nagyon meglepné, ha a Fidesz 45 százalék alá kerülne, és közben a Tisza Párt 25 százaléknál jobb eredményt érne el.
  • Török Gábor úgy vélekedett, Magyar Péternek az ellenzék megsemmisítésén kell gondolkodnia, nem azon, hogy hogyan fogna össze velük. Az elemző rámutatott, a Demokratikus Koalíciónak is van félnivalója Magyar Péter miatt.
  • A DK célja az volt 2022 után, hogy domináns párttá váljon az ellenzéken belül, de úgy tűnik, hogy ez a törekvés mostanra kudarcba fulladt, „egy nagy pecsétet kaphat június 9-én, hogy van náluk erősebb ellenzéki párt”.
  • Érdekes lehet a Fővárosi Közgyűlés, ahol létrejöhet egy olyan felállás, amiben van egy erős Tisza Párt, egy hasonló nagyságú, a régi ellenzéki pártokból álló erő és a Fidesz.