2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Mikor kell a másik szülő hozzájárulása a gyerek külföldi utazásához?

GettyImages-1644016001
2024.05.19. 10:09
Ha csak az egyik szülővel utazik egy kiskorú külföldre, érdemes hozzájáruló nyilatkozatot kérni a másik szülőtől. Hosszabb külföldi tartózkodás esetén mindenképpen szükséges, mert nyilatkozat hiányában megtagadhatják a határátlépést. Legerősebb garanciát az ad, ha a nyilatkozattevő aláírását közjegyző hitelesíti, és a közjegyzői okiratot ún. Apostille felülhitelesítéssel is ellátják.

Ha valaki szeretné a gyermekét – akár csak pár napra – magával vinni külföldre a másik szülő nélkül, jó, ha tudja, hogy beleegyező nyilatkozat nélkül kellemetlen meglepetések érhetik. Ha viszont hosszabb időre, például munkavállalási vagy letelepedési céllal indul útnak, a másik szülő hozzájárulása nélkül külföldre vinni a gyermeket jogsértésnek minősül. Ez akkor is így van, ha a gyermeket az a szülő viszi magával, akinél elhelyezték.

Mit fogadnak el a külföldi hatóságok?

Természetesen a hozzájáruló nyilatkozatot nem kötelező közjegyzői okiratba foglalni, illetve aláírás-hitelesítéssel ellátni, a külföldi hatóságok számára sok esetben elegendő egy magánokirat is, amit a szülők maguk vagy ügyvéd segítségével készítenek.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara szerint azért érdemes mégis közjegyzőhöz fordulni, mert a közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozat közokiratnak minősül, ezért jóval nagyobb a valószínűsége, hogy azt a külföldi hatóságok feltétel nélkül elfogadják.

A közokiratnak különösen nagy jelentősége lehet

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBA VAGY KANADÁBA TÖRTÉNŐ UTAZÁSKOR, UGYANIS NÁLUK MEGKÖVETELIK, HOGY EGYÉRTELMŰ LEGYEN A GYERMEK OTT-TARTÓZKODÁSÁNAK JOGSZERŰSÉGE.

További segítséget jelenthet, ha az okiratot a fogadó ország nyelvén mutatják be. A felek két lehetőség közül választhatnak:

  1. hiteles fordítás készülhet a közjegyző előtti beleegyezésről, vagy
  2. a nyilatkozó fél eleve idegen nyelven írja meg azt.

Nemzetközi felülhitelesítés ötezerért

A közjegyző aláírásával és pecsétjével ellátott okiratot külföldi felhasználás céljából külön kérelemre a Magyar Országos Közjegyzői Kamara nemzetközi felülhitelesítéssel (úgynevezett apostille-jal) látja el, amelyet nemzetközi egyezmény alapján a világ 126 országában, köztük Kínában és Kanadában is elfogadnak.

Maga a közjegyzői okirat vagy az aláírás-hitelesítés is készülhet idegen nyelven, ehhez azonban olyan közjegyzőhöz kell fordulni, aki rendelkezik a megfelelő nyelvi jogosítvánnyal.

Amennyiben ezek után a külföldi hatóság érdeklődik a gyermek státusza felől, egyértelműen és közokirattal bizonyítható, hogy a gyermek nem jogellenesen tartózkodik ott.

A nemzetközi felülhitelesítés ötezer forintba kerül, és a napi ügyfélforgalomtól függően akár percek alatt elkészülnek az iratok.

Hogy mire van szükség a hozzájáruló nyilatkozat okiratba foglalásához? Mindenekelőtt szükség van

  • a nyilatkozatot tevő (a gyerekkel nem utazó) szülőre, vagy
  • ha más családtag kíséri a gyermeket, akkor mindkét szülőre,
  • az ő okmányaikra, valamint
  • a gyermek(ek) adataira.

Ha a szülő csak aláírás-hitelesítést kér, akkor az okmányokon kívül a már megírt hozzájáruló nyilatkozatot is el kell vinni a közjegyzőhöz, és azt majd előtte kell aláírni.

Az apostille kiállítása iránti kérelem

Az apostille felülhitelesítést személyesen, a budapesti Közjegyzők Házában (1087 Budapest, Stróbl Alajos utca 3/b.) található irodában lehet kérni. Az apostille kiállítása, illetve közbenső hitelesítés iránti kérelmeket ügyfélfogadási időben (hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken 9–12 óráig, kedden 9-12 és 13-16 óráig) benyújtani.

Az apostille kiállítása iránti kérelem postai úton (1535 Budapest, pf.: 839 címre) is elküldhető; ebben az esetben az igazgatási szolgáltatási díj megfizetését igazoló napi bankkivonatot, illetve a postai készpénz-átutalási megbízás feladását igazoló szelvényrészt csatolni kell a kérelemhez, és meg kell jelölni, hogy a hitelesítésre kerülő iratot a kérelmező melyik országban kívánja felhasználni.

A közjegyzők tapasztalatai szerint érdemes utánanézni a célország követelményeinek is, hogy mit érdemes tudni a gyermekkel való utazásról és arról, hogy az ottani hatóságok milyen dokumentumokat, és milyen formában kérnek az utazóktól.

(Borítókép: Kike Rincon / Europa Press / Getty Images)