2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Továbbra is félti a testi épségét az olasz antifa aktivista, Ilaria Salis

2024.05.19. 14:10
„Tudom, hogy a történelem igazságos oldalán állok, és nem akarom, hogy a politikai nézeteimért ítéljenek el” – nyilatkozta a Magyarországon fogva tartott antifa aktivista, Ilaria Salis a La Stampa olasz napilapnak adott interjúban.

Az olasz nő a vasárnap megjelent cikkben igazságtalanság áldozatának nevezte magát. Hangoztatta: azt kéri, hogy a vele szemben zajló bírósági eljárás tartsa tiszteletben az alapvető emberi jogokat.

„Tudom, hogy a történelem igazságos oldalán állok, a történelem igazol engem” – fejtette ki, hozzátéve, hogy szerinte pusztán a politikai meggyőződése miatt akarják elítélni.

A La Stampa címoldalán megjelent interjú a budapesti Gyorskocsi utcai börtönben készült. Az újságíró kérdéseit és a válaszokat Ilaria Salis apja továbbította a lányával tartott beszélőkön. A napilap megjegyezte, hogy Ilaria Salis több kérdésre nem tudott vagy nem akart választ adni.

Az apa, Roberto Salis szerint lánya óvatos, mivel minden egyes szava „ellene fordulhat”,

„testi épségét félti, és a bírósági tárgyalás kimenetelét sem akarja kockáztatni”.

A La Stampa megjegyezte, hogy a 39 éves nő a börtönben alig fogadhat látogatókat, nem olvashat újságot, és nincsen internet-hozzáférési lehetősége.

Ilaria Salis mindezek ellenére is jelöltként indul a júniusi európai parlamenti (EP-) választásokon a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) olasz pártkoalíció színeiben. Ha beválasztják az EP-be, képviselőként immunitásban részesülhet. A nő az interjúban hangsúlyozta: ha európai képviselő lesz, a rabokkal akar foglalkozni. „Fontos láttatni és szót adni a börtönök világának” – mondta.

Mint ismert, Ilaria Salist tavaly február 11-én vették őrizetbe Budapesten. A vád szerint az antifa aktivista társaival az utcán több embert megtámadott, és súlyosan bántalmazott. Ahogyan arról szintén írtunk: ügyvédei számítása szerint a jövő héten hagyhatja el a börtönt, ám az elsőfokú ítéletig még házi őrizetbe kerül Budapesten tizenhat millió forint óvadék fejében. Apja szavai szerint akár 24 év börtönre is ítélhetik.