2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Medgyessy Péter: Orbán Viktor sokkal okosabb, mint hogy huxitot kezdeményezzen

2024.05.20. 19:12
A Magyarország uniós csatlakozását levezénylő volt miniszterelnök szerint az Orbán-kormánynak nincs valódi szándéka az euróövezeti csatlakozáshoz, Orbán sokkal okosabb annál, minthogy huxitot kezdeményezzen, továbbá elárulta, hogy bizonyos kérdésekben igaza volt Orbán Viktornak Brüsszellel szemben, de van, amiért magyarként szégyenkezni kényszerül más tagállamokhoz mérve.

Medgyessy Péter volt miniszterelnök a Szabad Európának adott interjút, amelyben számot vetett Magyarországnak az Európai Unióban töltött elmúlt húsz évével, valamint elárulta, hogy mit gondol Orbán Viktor Európai Unióhoz fűződő viszonyáról.

A volt miniszterelnök korábban az Indexnek is megszólalt, többek között elmondta, hogy 

 • Magyarország gazdaságilag igen, mentálisan kevésbé állt készen az uniós csatlakozásra 2004-ben.
 • A csoda, amire vártunk, eddig csak részben valósult meg.
 • Az utóbbi években volt néhány kérdés, amelyben az Európai Unió nem szerepelt igazán jól.
 • A szuverenitás nem mond ellent az erős integrációnak.
 • Magyarországnak a jövőben is az Európai Unióban van a helye.
 • Orbán Viktor miniszterelnökkel néha beszélgetnek, de csak véletlenszerűen.

A teljes interjút ide kattintva tudják elolvasni. 

A Szabad Európának adott, hétfőn megjelent interjújában Medgyessy Péter elmondta, hogy

 • Amikor ő volt a miniszterelnök akkor az árokásás helyett mindig azt hangsúlyozta, hogy a gyors fejlődéshez és a békés együttéléshez elsősorban a közös pontok megkeresése szükséges, azután lehet vitázni.
 • A Magyarország uniós csatlakozását levezénylő exminiszterelnök úgy véli, hogy a csatlakozás egy ország közös szándéka volt, nem volt kérdés, hogy egy európai közösséghez akart tartozni a magyar társadalom. Szerinte az elmúlt húsz év mérlege azt mutatja, hogy messze nem tartanánk ott, ahol, ha nem érkeznek az Európai Unióból források, amelyek segítették a fejlődést, azok felhasználásával kapcsolatban azonban kritikus volt.
 • Medgyessy szerint a mai kormányzás nem mérte fel, milyen lehetőséget kínál az Európai Unió, ehelyett pillanatnyi érdekek, pillanatnyi haszonszerzés vezérelte a pénzek kiosztását. Spanyolország, Szlovákia és Írország fejlődésével szemben „szégyenkeznie kell”.
 • A volt miniszterelnök szerint helye van a vitáknak az Európai Unióban, és nagyon is fontos szem előtt tartani Magyarország hosszú távú érdekeit, de nagy tévedésnek tartja a napi csatározásokat, ami miatt Magyarország nem, vagy csak később és kevesebb uniós forráshoz fér hozzá.
 • Ugyanakkor azt is látja, hogy Európa nem arra ment, amerre ő szerette volna, hogy menjen, „mert nagyon sokfajta érdeket kellett összehangolnia, és az európai alkotmány nem igazodott ehhez a nagy bővítéshez”. 
 • Az euróövezethez való csatlakozást ősidők óta tartó vitának nevezte, az a meglátása, hogy az Orbán-kormánynak szükségszerűen fenntartása van az euró bevezetésével kapcsolatban. „Igazán nem lehet azt mondani, hogy feltétel nélküli barátja lennék a mai kormánynak. De mégis azt kell mondjam, hogy bizonyos kérdésekben Orbánnak és az Orbán-kormánynak igaza volt” – mondta Medgyessy a 2015-ös, rohamszerű migrációról, amelyet szerinte nem tudott megemészteni Európa, és amelyről azt gondolja, nem alkalmas a munkaerőhiány megoldására.
 • Szerinte a magyarok döntő többsége ma is az európai uniós tagság mellette tenné le a voksát, és Orbán Viktor sokkal okosabb annál, minthogy egy huxitot kezdeményezzen. Úgy véli, odáig nem fog elmenni, mert a miniszterelnök nem indulatok, hanem érdekek alapján hoz döntéseket, és szerinte pontosan látja, hogy Magyarország érdeke az uniós tagság.