2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Elstartolt a Highlights of Hungary seregszemléje, keresik a magyar példaképeket

HighlightsOfHungary dij kep
2024.05.30. 10:59
Az évad legkiválóbb magyar teljesítményeit gyűjtik össze majd mutatják be a hazai közönségnek a Highlights of Hungary seregszemléjén. A Zwack Füves Bárban tartott sajtóeseményen fedték fel, hogy most kik lesznek a nagykövetek, akik jelölteket ajánlanak a díjra.

„A 2013-ban elindult Highlights of Hungary célja, hogy a pozitív hazai példákat állítsa középpontba, megmutatva a magyaroknak, hogy van mire büszkének lennünk, és a befektetett munka meghozza gyümölcsét. A közösség szolgálata javít életünk minőségén, mindez indirekt módon hozzájárul ahhoz, hogy testben és lélekben egészségesek legyünk” – emelte ki Csehi Marianna ügyvezető. A számokról szólva elmondta, hogy eddig már 500 kiváló teljesítményt és több ezer inspiráló történetet mutattak be a programban. 

A paletta sokszínű, az élet minden területét reprezentálják: család, gasztronómia, gyermekvédelem, gyógyítás, hagyományőrzés, képzőművészet, közösségteremtés, mezőgazdaság, oktatás, segítőtevékenység, sport, tánc, tudomány, zene kategóriákból érkeztek már jelöltek. „Highlight az lehet, aki tehetségét és befektetett munkáját a közjó szolgálatába állítva alkot kiemelkedőt” – húzta alá Csehi Marianna.

Az ügy szolgálatában álló Böszörményi-Nagy Gergely a kezdeményezést egy híres óramárka szlogenjével hozta párhuzamba: sosem a tulajdonod, csak megőrzöd a következő generációnak. „A Remete Tibor által alapított Higlights of Hungaryra is igaz ez az értékmegőrző attitűd. Jó híreket akarunk gyártani, évente pozitív gyakorlatokat felhozni az egész Kárpát-medencéből. Ehhez a társadalmi értéket teremtő történeteket kell felkutatni” – szögezte le.

Az elmúlt évek jelöltjeit és nagyköveteit is felvonultató találkozón Csehi Marianna bemutatta a nagyköveteket, akik vállalkoztak az ország kiemelkedő teljesítményeinek felkutatására.  

Immár tizenegyedik alkalommal keresik a nagykövetek a magyar példaképeket, egyenként öt-öt jelöltet fognak ajánlani, akiket szeptembertől mutatnak be szóban, írásban és videóban, közülük a szavazók októbertől választhatják ki az idei nyerteseket, a díjátadóra előreláthatóan november 14-én kerül sor. A két nyertes 2-2 millió forintos fődíjban részesül. 

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológusnak nagykövetként az a célja, hogy minél többen higgyenek a közösségi kultúra erejében, és hogy segítse az embereket abban, hogy a kudarcokat inkább tanulásként éljék meg. „Gyakran megkeresnek sikerívekkel, sokszor a kudarc értelmezése dönti el, hogy milyen irányba megyünk” – részletezte. Az Indexnek elárulta: a jelölteket a művészet és pszichológia keresztmetszetében keresi, „hisz köztudott, hogy nem csak lelkiállapotunk kivetülése, de pozitívan hat mentális egészségünkre, kiemelten a manapság méltatlanul háttérbe került komolyzene”.

Borbás Marcsi műsorvezető már másodjára lett a program nagykövete, úgy fogalmazott, hogy nemcsak hisz a hétköznapi csodákban, hanem munkája során meg is tapasztalja azt.

Fontos számomra, hogy a tehetség és a kitartó szorgalom sikerben teljesedjen ki

– húzta alá, mint kiderült, ő a kiemelkedő környezetvédelmi megoldásokat helyezi fókuszba, csakúgy, mint a tavalyi körforgásos gazdaságot működtető somogyi jelöltjénél. 

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó nagykövetként úgy fogalmazott: „Minden egyes, a dobogón hallgatott magyar himnuszra emlékszem, valósággal belém égett a magyar létemre való büszkeség. Hiszem, hogy mindenki tehetséges valamiben, hittel és szorgalommal el lehet jutni a csúcsra. Amikor ez a felkérés megérkezett hozzám, egyből arra gondoltam, hogy azoknak a fiataloknak, azoknak az emberek, akik a hétköznapok hősei, de méltatlanul kevés figyelmet kapnak, a díj teret adhat a bemutatkozásra” – mondta, az Indexnek azt is elárulta, hogy a támogató szociális tevékenységet végzők sorából és a sportéletből keres jelölteket. Az utóbbi lehet akár egy testnevelőtanár vagy edző, aki sok fiatal tehetséget motivált.

Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, tanár, nagyköveti szerepköréről a következőket mondta: „Nem tagadom, a szavak embere vagyok, a »Milyenek a magyarok?« kötet kvázi legújabb folytatásaként örömmel mondhatom el, hogy a köztünk élő kiváló magyar alkotók, segítők, újítók az élet bármely területén mosolyt hoznak életünkbe. Csak vegyük észre őket!” – hangsúlyozta, hozzátéve: azt szeretné értékelni, ha valami pozitív irányba mozdul, annak ellenére, hogy van egy 800 éves »nem hajt a tatár« mondásunk. Az Indexnek elárulta, hogy nem feltétlen irodalmi területről fog válogatni, olyanokat keres, akik valamiféle minőségi változást hoznak magukkal, művek által, teljesítmény által, építik a társadalom szövetét.

Vannak olyan kezdeményezések, amelyek romos falakból, épületekből teremtenek értéket, ahogy ezt egy szegedi street art formáció teszi

– említette példaként, hozzátéve: közösségi oldalán is várja a jelöltekre az ajánlásokat. 

A népszerű magyar rapper, T. Danny elmondta, hogy nagykövetként a fiatalok számára szeretne olyan személyeket bemutatni, akik valós értéket tettek le az asztalra. „Inkább az út nagy, amin én jöttem” – dalszövegéből idézve kiemelte, azt szeretné elmondani, miképp lehet nagy utat bejárni, ezalatt pedig milyen példákat érdemes követni. Az Indexnek elmondta, hogy mivel a zenei karrier előtt élsportoló volt, ezért a terület még nem díjazott tehetségei közül is kerülhetnek ki jelöltjei. 

(Borítókép: Gerencsér Tamás / Index)