2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

A Hit Gyülekezete jó pihenést kívánt Magyar Péternek, aki elnézést kért, de tovább támadja az ATV-t

2024.06.11. 17:30
Magyar Péter szerint elfogadhatatlan, hogy Rónai Egon, az ATV műsorvezetője egyetlen kérdést sem tett fel neki a választási eredményekkel kapcsolatban, és ha a riporter újra ilyen helyzetet teremtene, akkor ismét kijönne a stúdióból. A Tisza Párt alelnöke a Hit Gyülekezetének bejegyzésére is reagált. Mint írta, ha bárkit megbántott a hétfői posztjával, akkor attól elnézést kér.

Magyar Péter ismét Facebook-bejegyzésben fejtette ki a véleményét az ATV-ben történt, nagy port kavaró szerepléséről. Mint írta: „Elfogadhatatlan, hogy élő adásban az előző napi választási eredményekkel mit sem törődve, a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjének egyetlen kérdést sem tesz fel a riporter, hanem a saját hazug narratívájukat erőltetve kutyakomédiának nevezi a tényeket. Ha a riporter újra ilyen helyzetet teremtene a propaganda megrendelésére, újra kijönnék a stúdióból.”

Ugyanakkor reagált a MÚOSZ elnökének, Kocsi Ilonának azon véleményére is, miszerint a Tisza Párt alelnöke törvénytelenséget követhetett el, amikor nyilvánosságra hozta az ATV munkatársainak vallási hovatartozását.

Itt szeretném jelezni, hogy Kocsi Ilonának, a MÚOSZ elnökének azon nyilatkozata, miszerint én jogsértést követtem volna el, téves, mivel egyrészt nem beazonosíthatóak a személyek, másrészt mindegyik szereplő nyilvánosan beszélt a felekezeti hovatartozásáról

– írta posztjában Magyar Péter, majd a Hit Gyülekezetének válaszával kapcsolatban hozzátette: „Köszönettel vettem a felekezet gratulációját a Tisza Párt által elért átütő választási eredményért, és szeretném biztosítani a gyülekezet minden tagját, hogy mint minden egyház, ők is számíthatnak a Tisza Párt támogatására.”

A politikus kihangsúlyozta: pártja soha nem fog ellehetetleníteni egyházakat a párt vezetőinek személyes politikai vagy hitbéli meggyőződése miatt, és ha bárkit megbántott a hétfői posztjával, akkor attól elnézést kér. 

Kocsi Ilona később kiegészítette a korábbi nyilatkozatát, és szerkesztőségünknek küldött közleményében azt írta, a vallási meggyőződés, tagság mindenki személyes adata, ám ha erről valaki nyilvánosan beszél, akkor azt már más is idézheti. Ezért szerinte ha Magyar Péter olyan személyek felekezeti hovatartozását említette, akik erről korábban maguk is nyilvánosan beszéltek, nem szegett törvényt.

Válaszolt a Hit Gyülekezete

A Hit Gyülekezete kedd délután közösségi oldalán reagált Magyar Péter hétfői bejegyzésére, amelyben személyes, a vallási-felekezeti hovatartozásra vonatkozó adatokat közölt az ATV munkatársairól. Válaszukban úgy fogalmaznak:

Mindenekelőtt gratulálunk Magyar Péter alelnök úrnak és a Tisztelet és Szabadság Pártnak a vasárnapi választáson elért eredményhez. 1,3 millió ember szavazatát megszerezni nem kis teljesítmény, egyúttal óriási felelősség. A következő napokra alelnök úrnak jó pihenést, regenerálódást kívánunk, reméljük, a feszített tempó után sikerül megnyugodnia, és higgadtan, megfontoltan, államférfihez méltó módon formálja majd a magyar közbeszéd állapotát. 

Az ATV-botrányról

Mint írtuk, a Tisza Párt alelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt hétfőn. A műsorvezető, Rónai Egon rögtön a műsor elején egy dokumentumot adott át Magyar Péternek. (Az ügy közvetlen előzménye az volt, hogy Magyar Péter a vasárnap esti eredményváró beszédében szóvá tette, hogy nem hívták be az ATV műsorába, és a Tisza Párt alelnöke több alkalommal is kritizálta a csatornát.) 

A dokumentumban a csatorna összegyűjtötte, hogy az elmúlt időszakban összesen hányszor foglalkoztak a Tisza Párt alelnökével, valamint hányszor hívták meg vendégként (amely meghívásokat ő nem fogadta el). Magyar Péter végül egy heves szóváltás után felállt, és kivonult a stúdióból.

Az ügy ezzel nem ért véget, ugyanis hétfőn késő este Magyar egy újabb posztot tett közzé, amelyben személyes, a vallási-felekezeti hovatartozásra vonatkozó adatokat közölt az ATV munkatársairól. Hétfőn késő este, illetve kedden több reakció is érkezett a történtekre. Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke például úgy nyilatkozott, Magyar Péter törvénysértést követett el, Tényi István volt fideszes politikus pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult bejelentéssel az ATV munkatársainak vallási hovatartozását részletező bejegyzés miatt.