Újraszámolják a főpolgármesterre leadott érvénytelen szavazatokat

D RUJ20240609003
2024.06.12. 20:42 Módosítva: 2024.06.12. 23:10
A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választáson adtak le.

Cikkünk frissült!

Mint arról az Index is beszámolt, az NVB-nél Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert a bizonyítékok alapján 202 szavazókörben olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak.

Az önkormányzati választáson 76-szor annyi érvénytelen szavazat volt Budapesten, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség, és az LMP által támogatott jelölt ezért is fellebbezett szerda délután. 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) végül szerdai ülésén döntött az ügyben, 

és elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását.

Az NVB 12 igen szavazattal 4 ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntésében elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását, és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását.

A bizottság döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

A szavazatokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, azokat az NVB számolja újra, de ehhez igénybe veszi az NVI közreműködését is. 

Pénteken lesz a szavazatszámlálás

Frissítés: időközben a valasztas.hu oldalán megjelent az NVI sajtóközleménye, amelyben azt írják, hogy a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Nagy Attila az iroda elnöke a döntés után utasította a főváros kerületi választási irodáit, hogy a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjait csütörtökön 16 óráig szállítsák az NVI-be. Az urnák felbontásánál a helyi választási bizottság tagjai is jelen lesznek.

Az NVB a 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását – az NVI közreműködésével –péntek reggel kezdi meg, és várhatóan aznap befejezi, a szavazatszámlálás sajtónyilvános lesz. Az NVB az újraszámláláshoz a Fővárosi Választási Iroda szavazásnapi körlevelében szereplő útmutatót használja, eszerint ahol a kiesett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, ott azt érvényesnek kell tekinteni.  Az NVB-nek ezt követően hat napja van arra, hogy döntsön, „így legkésőbb június 18-án, kedden dönt a fellebbezésről” – írták. 

Az NVB jegyzőkönyvi döntését négy delegált nem szavazta meg: Avarkeszi Dezső (Demokratikus Koalíció), Fazekas Tamás (Párbeszéd Magyarországért Párt), Gönczi Gergely (Momentum Mozgalom) és Litresits András (Magyar Szocialista Párt). Ők arra hivatkoztak, hogy alig több mint egy órájuk volt az előterjesztés átolvasására, és véleményük szerint semmi nem indokolja a „kapkodó elbírálást”.

Úgy érveltek, mindenkinek az az érdeke, hogy megalapozott döntés szülessen, de a gyorsaság veszélyezteti a döntés megalapozottságát. Arra is hivatkoztak: a fellebbezéshez készült 202 szavazóköri nyilatkozat nem jelenti azt, hogy rendszerszintű lett volna a hiba, ezért nem indokolt az összes érvénytelen szavazat újraszámolása.  A szavazatok újraszámlálása mellett érvelők szerint ugyanakkor mindenki érdeke, hogy a főpolgármester-választás jogerős eredményét minél hamarabb megállapítsák.

Szakértőt kérdeztünk

Időközben gyorsreakciót kértünk Nagy Attila Tibor politikai elemzőtől is a történtekkel kapcsolatban. Ezt itt olvashatja.

Vitézy Dávid örül

A főpolgármester-jelölt a hírre reagálva azt írta a Facebook-oldalán: „A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a fellebbezésemnek helyt adva ma este elrendelte az érvénytelen főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálását az egész főváros területén. Nem tudhatjuk, hány tévesen érvénytelennek elkönyvelt, de valójában érvényes szavazat van, az újraszámlálás ezt tisztázhatja. 

A következő napokban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai egyesével újra megszámolnak minden egyes leadott szavazatot, amit a szavazókörökben érvénytelennek nyilvánítottak. Korábbi nyilatkozataik alapján az NVI azt is vállalta, hogy az urnák felnyitása a sajtó nyilvánossága előtt történik majd.

– írta Vitézy Dávid, hozzátéve: megvárják az újraszámlálás eredményét, és el fogja fogadni, ha a jogerős eredmény Karácsony győzelmét hozza.

A jelölt korábban azt is megmutatta, hogy konkrétan miért kérnek újraszámlálást. Mint előzőleg írtuk, ezt csakis indokolt esetben lehet kérni, és önmagában a kismértékű szavazatkülönbség (Vitézy 324 szavazattal kapott kevesebbet Karácsonynál) még nem lehetett volna indok az újraszámláláshoz.

Karácsony Gergely: A jogorvoslat mindenkinek jár, tovább tisztul a kép 

Karácsony Gergely még nem sokkal azt megelőzően posztolt a Facebookon, hogy az MTI-ben megjelent a közlemény az újraszámlálásról. 

„A jogorvoslat persze mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép. Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak. Ezek természetesen érvényes Vitézy-szavazatok, ahogy arra a Fővárosi Választási Iroda külön felhívta a szavazatszámlálók figyelmét” – írta Karácsony Gergely.

Talán nem kellett volna félrevezetni a szavazókat a szentkirályis színjátékkal, nem [kellett volna – a szerk.] visszaléptetni a Fidesz hivatalos jelöltjét az utolsó pillanatban, és akkor nem lett volna ekkora kavarodás. Ez volt a választók igazi félrevezetése: ahogy ezt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) missziója is megállapította

– tette hozzá. Végül megjegyezte. „Most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek. Ezek a »bizonyítékok«, amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt. Ugye, hogy tisztul a kép?”

(Borítókép: Urnabontás 2024. június 9-én. Fotó: Ruprech Judit / MTI)